Папата Фрањо се сретна со каритативните работници

Папата Фрањо се сретна со каритативните работници

Во петок 4 август 2023 година, Папата се сретна со претставници на каритативните институции во парохискиот социјален центар Свети Винсент Павелски во градскиот округ Серафина на периферијата на главниот град на Португалија, кои обезбедуваат сместување за стари, млади и деца, поддржуваат семејства во потреба, и примаат луѓе кои не можат сами да се снаоѓаат, грижа и нуди медицинска нега на сиромашните.

Милосрдието е почетна точка и цел на нашето христијанско патување, а вашето присуство, кое е конкретен потсетник за „љубовта на дело“, ни помага да не ја изгубиме од вид насоката на патувањето, смислата на она што постојано го правиме, рече Папата во своето обраќање до учесниците на средбата. Заблагодарувајќи им се за сведоштвата, Папата истакна три аспекти на нивното сведочење: заедно да прават добро, конкретно да дејствуваат и да се блиску до најслабите.

Ватикан њуз/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот