Папата Фрањо потсети на празникот на Божјото милосрдие

Папата Фрањо потсети на празникот на Божјото милосрдие

По завршувањето на катехезата на Генералната аудиенција во среда 7 април 2021 година, обраќајќи им се на верниците на полскиот јазик, Папата потсети дека следната недела Црквата го слави празникот на Божјото милосрдие, востановен од Свети Иван Павле II. Тој потсети дека литургијата во таа недела го истакнува патот на милосрдието, кој поттикнува нови односи на братска солидарност меѓу луѓето затоа што ги обновува односите на секоја личност со Бога. Имено, човекот добива милосрдие од Бога, но исто така е повикан на „милосрдие“ кон другите. Да молиме за благодатта на простување и делотворна љубов кон ближниот – рече на крајот папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот