Папата Фрањо го прими кардинал Пуљиќ

Папата Фрањо го прими кардинал Пуљиќ

Папата Фрањо на 19 февруари 2018 година го прими во аудиенција врхбосанскиот надбискуп, кардинал Винко Пуљиќ, кој во таа прилика го информираше, меѓу другото и за состојбата на Католичката Црква во Босна и Херцеговина. По тој повод кардиналотПуљиќ даде изјава за Радио Ватикан, при што рече:

Најпрво, пријатно ја доживеав средбата со Папата. Папата беше многу расположен да слуша и со голем интерес го следеше моето известување, пренесувајќи му ја состојбата на Католичката црква, ситуацијата низ која поминуваме. И затоа сум му многу благодарен, посебно му ги спомнав нашите потреби, како и нашите очекувања, посебно очекуваме неколку програми: прогласување за блажен на слугата Божји Петар Барбариќ и за свет на блажен Алојзие Степинец.

Мислам дека Светиот Отец со многу убав татоковски слух, внимаваше на сѐ што му зборував, јасно останува на него и на неговите соработници да работат на тоа. А потоа посебно го запознав и со состојбата на Католичката црква во Босна и Херцеговина, се разбира со акцент на Сараево, Врхбосна, надбискупијата која ја водам 27 години. Тој со голем интерес ја следеше проблематиката која му ја објаснував, бидејќи пред војната имаше 528 илјади католици, а сега отприлика таа бројка падна под 200 илјади, при што посебно загрижува и новиот бран заминувања, така всушност, тоа е она што му го прикажав, во што се состои проблематиката на тие заминувања, бидејќи тогаш се поставува и прашањето дали ќе успее Католичката црква да се спротивстави на тие предизивици и да опстане на тие подрачја. Тој посебно ме охрабри мене како пастир и нас бискупите, но и свештениците на тоа подрачје заеднички со надеж и доверба да се носиме со сите предизивици низ кои поминуваме.

РВ/к.мк

 

 

Категорија: Вести, Свет

За авторот