Папата Фрањо го прими во аудиенција полскиот премиер

Папата Фрањо го прими во аудиенција полскиот премиер

Светиот Отец со полскиот премиер разговараше за повеќе теми како што се семејната политика, заштитата на создаденото и прифаќањето на бегалците

Папата Фрањо на 4 јуни 2018 година во аудиенција го прими Матеуш Моравиецки, премиер на Полската Република, кој потоа се сретна со Папскиот државен секретар, кардинал Паролин и надбискупот Галагер, секретар за односи со државите – соопшти Канцеларијата за печат при Светиот Престол.

За време на срдечниот разговор Папата и полскиот премиер се потсетија на добрите билатерални односи помеѓу Светиот Престол и Полска, како и плодоносната соработка помеѓу Црквата и државата во нивните одговарачки сфери на делување. Исто така разговараа и за различни теми кои се од заеднички интерес како што се семејната полтика и заштитата на создаденото, со поглед на конференцијата на Обединетите нации за климатски проемни, која ќе се одржи во полскиот град Катовице во декември оваа година, како и за некои прашања од етичка природа.

На крајот се осврнаа на европската и меѓународната ситуација, разговарајќи посебно за прифаќањето бегалци и залагање на полската влада во корист на бегалците од Украина и Блискиот Исток.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот