Папата се спомна на убиениот исусовец Еспинал

По свеченото добредојде во Боливија, папата Фрањо кратко запре на местото каде е убиен патер Луиз Еспинал, исусовец, кој за време на диктаурата учествувал во општествената борба и 19-дневниот штрак со глад во 1977 година, при што ден и ноќ бил со смејствата на рударите. Убиен на 21 март 1980 година, два дена пред убистовот на салвадорскиор надбискуп Оскар Ромеро.

Спомнувајќи го патер Еспинал Светиот Отец истакна дека тој е жртва на интереси, на кои борбата за слобода била непосакувана. Го проповедал Евангелието и тоа Евангелие им пречело поради што е и убиен – додаде папата Фрањо и повика на молитва, а на крајот нагласи дека патер Еспинал го проповедал Евангелието кое нѐ прави да бидеме слободни,.

РВ/го*ко

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк
Категорија: Ватикан

За авторот