Папата повика на молитва за католиците во Кина

Папата повика на молитва за католиците во Кина

На литургискиот спомен ден Блажена Девица Марија, Помошничка на христијаните, 24 мај 2017, кој посебно се пррославува во Богородичното светилиште Шешан, недалеку од Шангај, е одбележан Денот за молитва за Црквата во Кина. По тој повод папата Фрањо преку Твитер ги поттикна своите пријатели со следните зборови: Да се молиме со католиците во Кина, доверувајќи се на Марија, како би примиле милост на трпелива упорност и надминување на тешкотиите со љубов.

Претходно во недела 21 мај Светиот Отец после молитвата Царице небесна им препорача на кинеските католици: Својот поглед да го упатиме кон Марија, нашата Мајка, за да ни помогне да ја препознаеме Божјата волја во конкретното одење на Црквата во Кина и да нѐ подржи во великодушното прифаќање на неговиот план за нас. Марија нека нѐ охрабри за да го даваме својот личен допринос за заедништво меѓу верниците и за склад на целото општество. Да не заборавиме да ја сведочиме верата со молитва и љубов и постојано да останеме отворени за средба и дијалог.

Папата Бенедикт XVI во 2007 година напиша писмо до католиците во Кина, при што го востанови Денот на молитва за Црквата во Кина, а во тој документ меѓу останато ја изрази својата радост за верноста на кинеските католици кон Христос и Црквата, понекогаш и по цена на големи страдања. Во писмото Папата повика на конструктивен дијалог со власите, до кои пак упати силен апел за гаранција на вистинска верска слобода.

РВ/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот