Папата на Светата Литургија во Јужен Судан: Исус ве познава и ве сака

Папата на Светата Литургија во Јужен Судан: Исус ве познава и ве сака

Со уверување дека Исус лично го познава и сака секој од нас, папата Фрањо ги повика верниците од Јужен Судан да бидат „сол на земјата“ и „светлина на светот“ за време на светата Литургија на која присуствуваше огромно мноштво во Џуба.

„Исус ја знае вашата болка и надежта што ја носите во вашите срца, радостите и борбите што ги обележуваат вашите животи, темнината што ве напаѓа и верата што, како песна во ноќта, ја воздигнувате во небо. Исус ве познава и ве сака: Ако останеме во него, никогаш не смееме да се плашиме, зашто и за нас секој крст ќе се претвори во воскресение, секоја тага во надеж и секоја тага во танц“.

Овие утешни зборови ги упати папата Фрањо за време на неговата проповед на светата Литургија, која ја служеше за верниците од Јужен Судан во главниот град на земјата, Џуба во недела наутро, 5 февруари 2023 година. Воедно ова е последен ден во земјата и од неговото Апостолско патување.

Обраќајќи им се на огромното мноштво верници собрани кај мавзолејот „Џон Гаранг“, проповедта на Светиот Отец започна искажувајќи ја својата радост што е во Јужен Судан и неговата желба на верниците во земјата да им ја донесе Исуовата надеж и близина.

Да се навестува Исус

Папата започна велејќи дека сака да ги направи свои зборовите што апостол Павле ги упати до заедницата на Коринт во Второто читање: „И јас, браќа, доаѓајќи при вас, дојдов да ви го соопштам Божјото сведоштво не со возвишена проповед или мудрост, бидејќи не сметав дека е добро меѓу вас да знам нешто друго освен за Исуса Христа, и тоа – Распнатиот“ (1 Коринтјаните 2,1-2)

Светиот Отец рече дека грижата на свети Павле е и негова, „додека сум тука со вас во името на Исус Христос, Бог на љубовта, Бог кој постигна мир преку Својот Крст; Исус, Бог распнат за сите нас; Исус, распнат во оние кои страдаат; Исус, распнат во животите на толку многу од вас, во толку многу луѓе во оваа земја; Исус, Воскреснатиот Господ, победникот над злото и смртта.”

„Дојдов овде да го навестувам Исус и да ве  зајакнам во Него, зашто Христовата порака е порака на надеж“. Тој потсети дека Исус ја знае нивната болка и нивните надежи и дека ги познава и го сака секој од нив лично.

Папата ги потсети, дека со Господ, никогаш не треба да се плашат, бидејќи Тој секогаш ќе биде покрај нив.

Папата се осврна на Господовите зборови во денешното Евангелие од свети Матеј: „Вие сте сол на земјата… Вие сте светлина на светот“ и праша што на нив, како Исусови ученици, им зборуваат овие слики.

Вие сте солта на земјата

Гледајќи не како „сол на земјата“, Светиот Отец рече дека солта ја зачинува храната и „е невилива состојка која на сè му дава вкус“ и без која сè станува бескорисно и невкусно.

Потсетувајќи дека Исус ја употребува сликата на сол веднаш откако ги поучил Своите ученици за Блаженствата, Папата рече: „Гледаме дека Блаженствата се сол на христијанскиот живот затоа што ја спуштаат небесната мудрост на земјата“.

„Да се потсетиме на ова: ако ги спроведеме Блаженствата во пракса, ако ја воплотиме Исусовата мудрост, ќе дадеме вкус не само на нашите сопствени животи, туку и на животот во општеството и во земјата во која живееме“.

Тој истакна дека солта е неопходна и за зачувување на храната, за да не се расипе.

Библијата, потсети Папата, вели дека постои една „храна“ што треба да се чува над сите други, „а тоа е заветот со Бога“.

Зачувување на нашиот однос со Бога

Папата рече дека солта не потсетува на нашата основна потреба да го зачуваме нашиот однос со Бог, бидејќи Тој ни е верен, а Неговиот завет со нас е „непоткуплив, неповредлив и траен“.

„Како сол на земјата, повикани сме со радост и благодарност да сведочиме за заветот со Бога…“

Градењето добри човечки односи, посочи Папата, е клучно за „сузбивање на злото корупцијата, болеста на поделеноста, нечистотијата од измамничките деловни зделки и чумата на неправда“.

„Денес би сакал да ви се заблагодарам, бидејќи вие сте сол на земјата во оваа земја“, рече Папата и предупреди да не се чувствуваат мали и немоќни, кога понекогаш „ насилството го зголемува отровот на омразата“ и „неправдата предизвикува беда и сиромаштво“.

Да почнеме со мали работи

„Иако сме мали и изнемоштени, дури и кога нашата сила изгледа бедна пред големината на нашите проблеми и слепиот бес на насилството“, им рече Папата на верниците од Јужен Судан, „ние христијаните сме способни да дадеме одлучувачки придонес во промената. историја“.

Исус, инсистираше, сака да бидеме како сол, бидејќи без „тој мал прстофат“, „без нашиот мал придонес, сè станува невкусно“.

„Да почнеме од малите нешта, суштинските работи“, рече Папата, не од она што може да се појави во историските книги, туку од она што ја менува историјата.

„Во име на Исус и неговите Блаженства, да го оставиме оружјето на омразата и одмаздата, за да го земеме оружјето на молитва и љубов.“

Папата ги повика да ги надминат несклоностите и одбивноста кои со тек на време „стануваат хронични“ и „ризикуваат да преминат во судири меѓу племињата и етничките групи“.

„Да научиме да ја применуваме солта на простувањето на нашите рани; солта печи, но исто така лекува“, рече тој, инсистирајќи да одбиваат да му возвратат на злото со зло, дури и кога срцата можеби крварат.

Вие сте светлината на светот

Папата потоа се осврна на втората слика што ја користеше Исус, светлината: „Вие сте светлината на светот“.

Бог го испрати Својот Син, рече Папата, „вистинската светлина што го просветлува секој човек и секој народ“, кој им кажа на своите ученици дека и тие се светлина на светот.

„Ова значи, кога ја примаме Христовата светлина, светлината што е Христос, стануваме „осветлени“; ја зрачиме светлината Божја!“

Папата Фрањо потсети на Исуовите зборови: „Не може да се сокрие град, што се наоѓа на врв планина. Ниту, пак, светило се пали и клава под поклоп, туку на свеќник и им свети на сите в куќи“.

Засветете како град поставен на планина

Кога Исус бара да бидеме светлина на светот, рече Папата, тој мисли дека „ние, кои сме Негови ученици, повикани сме да светиме како град поставен на рид, како светилка чиј пламен не може да се изгасне. “

Пред да се грижиме за темнината што не опкружува, рече Папата, повикани сме да зрачиме светлина, да им дадеме светлина на нашите градови, села, домови, познаници и на сите наши секојдневни активности.

„Господ ќе ни даде сила, сила да бидеме светлина во Него“, поттикна Папата, „така сите ќе ги видат нашите добри дела и гледајќи ги, како што нè потсетува Исус, ќе му се радуваат на Бога и ќе Му оддадат слава. “

Никогаш не дозволувајте твојата светлина да се разликува

Откако ќе живееме на земјата како синови и ќерки, или браќа и сестри, поттикна Папата, „луѓето ќе дознаат дека сите ние имаме Отец на небесата“.

„Од нас, значи, се бара да гориме од љубов, никогаш да не дозволиме нашата светлина да згасне…“

„На оваа земја, толку убава, но опустошена од насилство“, продолжи Папата, „и треба светлина што ја има секој од вас, или подобро кажано, светлина е секој од вас.

Папата Фрањо заврши со молитва да „бидат сол што се шири, раствора и го зачинува Јужен Судан со братскиот вкус на Евангелието“.

„Нека засветат вашите христијански заедници, така што, како градови изградени на планина, ќе ја фрлат светлината на добрина на сите и ќе покажат дека е убаво и можно да се живее со великодушност и самодарување, да се има надеж и заедно да се гради помирена иднина“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот