Папата напиша Твитер пораки за мисионерите маченици

Папата напиша Твитер пораки за мисионерите маченици

На 24 март 2017 година, папата Фрањо напиша две пораки на Твитер.

Во првата истакна дека „постот е плодоносен кога го придружува конкретната љубов кон ближниот, посебно оние во неволја.“ Светиот Отец втората порака на Твитер ја напиша по повод денот на молитвата и постот во спомен на мисионерите маченици, кој се одбележува на 24 март. „Да се сетиме на толку наши браќа и сестри христијани кои се прогонети заради нивната вера. Да бидеме соединети со нив,“ стои во пораката.

Потсетуваме дека Денот на молитвата и постот во спомен на мисионерите маченици е поттикнато од Движењето на младите на Папските мисиски дела, и тоа на годишнината од убиството на блажен Оскар Арнулф Ромеро, надбискуп на Сан Салваторе (24 март 1980 година), кој во мај 2015 година е прогласен за блажен. Со тој потфат по пат на молитва и пост сака да се потсети на сите убиени мисионери во целиот свет, како и на пасторалните работници кои ја пролеале крвата сведочејќи го Евангелието.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот