Папата именува нов архипрезвитер во Ватиканската базилика

Папата именува нов архипрезвитер во Ватиканската базилика

Папата го прифати повлекувањето на кардинал Комастри од неговите три служби кои ги извршуваше во римската Курија и именува негов наследник

Папата Фрањо го прифати повлекувањето на кардинал Анџело Комастри од функциите генерален заменик на Неговата Светост за градот Ватикан, архипрезвитер на Папската базилика Свети Петар во Ватикан и претседател за одржување на Свети Петар. Сите овие позиции ги пополни кардинал Мауро Гамбети, поранешен генерален чувар на манастирот Sacro Convento во Асизи.

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот