Папата изрази сочувство по повод убиството на свештеникот во Франција

Папата изрази сочувство по повод убиството на свештеникот во Франција

По катехезата на Генералната аудиенција во среда 11 август 2021, папата Фрањо изрази сочувство за убиството на францускиот свештеник Оливие Меир од монашката заедница Мисионери Монфортанци.

Со голема тага ја примив веста за убиството на отeц Оливие Меир. Изразувам сочувство до монашката заедница Монфортанци во Сен Лорен сур Севр, во Ванде, до неговото семејство и до сите католици во Франција. Ви изразувам сочувство и ви ја ветувам моја духовна блзиина“, рече Светиот Отец обраќајки им се на француските верници приустуните на редовната Генерална аудеинција

Отец Оливие Меир е убиен во неделата, 8 август, во францускиот град Сен Лоран-сур-Севр.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот