Папата ги благослови Ромите

Ромите се исто така важни за евангелизацијата. На ова потсети папата Фрањо за време на Генералната аудиенција во среда 6 ноември, поздравувајќи една група Роми од Унгарија, кои беа присутни на плоштадот Свети Петар.

Групата носеше крст кој го добија пред десет години од блажениот Иван Павле II. „Овој крст е знак на љубовта, милосрдието и простувањето“ рече папата Фрањо на Ромите до Унгарија. Тој крст нека ги благослови сите Роми, истакна папата Фрањо.

рв/го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот