На неговиот именден Светиот Отец ги посети сиромашните на кои им обезбеди вакцина

На неговиот именден Светиот Отец ги посети сиромашните на кои им обезбеди вакцина

Папата Фрањо (Хорхе Марио Бергољо) во петок 23 април на празникот Свети Ѓорги, кога го слави својот именден, во Салата Свети Павле VI се сретна со сиромашни и бездомници од Рим, на кои по повод неговиот именден им обезбеди втора доза вакцина против коронавирусот – објави Канцеларијата за печат на Светиот Престол.

Папата не само што на неговиот именден им обезбеди вакцина за оние кои се во потреба, туку и лично ги посети во просторијата каде што беа вакцинирани. Средбата траеше околу половина час, а Папата, поминувајќи меѓу нив, ги поздрави. Се задржа и со волонтерите кои им помагаат на бездомниците и сиромашните. Поздравувајќи ги, тој им даде големо велигденско чоколадно јајце, кое го споделија едни со други, а и тој самиот зеде едно парче.

Потоа присутните на Папата му испеаја именденска песна, а тој им се заблагодари и ги охрабри да продолжат со напорната работа.

Апостолскиот милостилничар кардинал Конрад Крајевски на крајот им се заблагодари на сите волонтери и здравствени работници.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан

За авторот