Надбискуп од Бангладеш почина од коронавирус

Надбискуп од Бангладеш почина од коронавирус

Монс. Мосес М. Коста надбискуп метрополит на надбискупијата Чатограм во Бангладеш почина во понеделникот на 13 јули во болница во Дака, како последица на Ковид-19, извести Фидес.

Откако бил заразен од коронавирус монс. Коста е хоспитализиран и во болницата состојбата му се подобрила. Но, подоцна и покрај еден негативен текст на Ковид-19 состојбата му се влошила и завршил на интензивна нега каде доживеал серија мозични удари предизвикани од крварење на мозокот, што се покажало фатално. Малата католичка заедница во Бангладеш длабоко е погодена и ожалостена од забугата на надбискупот кој воедно бил и секретар на Епископската конференција на Бангладеш.

„Надбискупот бил истакнат лик на Католичката Црква во Бангладеш и водач кој многу го ценеле и нехристијаните. Неговата смрт предизвика болка, тага и жалост во целата Црква во Бангладеш, но и во општеството, во разни образовни и општествени организации во Бангалдеш,“ рече монс. епископот Мименсиг Пол Понен Куби, на светата Литургија задушница за покојнио надбскуп во Дака.

Монс. Мосес Коса е ракоположен за свештеник во 1981 година, а за епиксоп е избран во 1996 година. Неговите посмртни останки ќе бидат погребени во Читагонг.

Ика/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот