Надбискупот Галагер: Ватикан е посветен на територијалниот интегритет на Украина

Надбискупот Галагер: Ватикан е посветен на територијалниот интегритет на Украина

На средбата со локалните власти во Лавов, надбискупот Пол Ричард Галагер ја изрази љубовта на папата Фрањо кон украинскиот народ и неговата посветеност на мирот.

На вториот ден од посетата на Украина, 19 мај 2022, секретарот за односи со државите на Ватикан, монс. Пол Ричард Галагер се сретна со градоначалникот на Лавов Андри Садови и Максим Козицки, гувернер на регионот Лавов. Нему му се придружија лавовскиот надбискуп и митрополит Миечислав Мокрзицки, помошниот епископ Едуард Кава и украинскиот амбасадор во Светиот Престол Андриј Јураш.

Надбискупот Мокрзицки му се заблагодари на надбискупот Галагер за неговата посета и ја пофали блиската соработка меѓу црквата и локалните власти, особено во нивните напори да им помогнат на луѓето протерани од нивните домови. Тој истакна дека Украинците ги ценат зборовите на папата Фрањо, со кои повикува за ставање крај на војната во земјата.

Универзалната послание на Папата е да бара добро за сите

Надбискупот Галагер разговараше со цивилните лавовски власти за целта на неговата мисија во Украина и ја потврди наклонетоста и посветеноста на Папата кон народот на Украина. Како што рече, тој верува дека неговото присуство во Украина е токму тоа. Папата има универзално послание. Тој мора да ги земе предвид сите народи во секое време и да го бара нивното добро, рече надбискупот Галагер. Можам да ве уверам дека изјавите [на Папата] за ужасите, за чии страдања е свесен во земјата, се целосно искрени. Тој со сите сили се обидува да го одбрани украинскиот народ, да покаже на фактот дека имаат својата слобода, дека е нарушен интегритетот на оваа земја.

Суверенитет и територијален интегритет на Украина

Надбискупот Галагер ја потврди желбата на Светиот Престол да помогне да се постигне мир во Украина, почитувајќи го сувереното право на украинскиот народ и неговите водачи да одлучуваат кои преговори или акции треба да донесат мир. Во контакт со другите, секогаш сме велеле дека Светиот Престол останува целосно посветен на територијалниот интегритет на Украина, тоа е најважно, рече надбискупот Галагер.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот