Надбискупот Ауза за улогата на жената во градењето на мирот

Надбискупот Ауза за улогата на жената во градењето на мирот

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации надбискупот Бердардито Ауза говореше пред Советот за безбедност за улогата на жената во создавањето, одржувањето и градењето на мирот.

Надбискупот порача дека жените можат и треба да играат поголема улога во мировните процеси затоа што „нивните посебни дарови кои им помагаат на луѓето да станат внимателни и чувствителни на потребите на другите се важни за светот да се поштеди од понатамошно зло од војните и да ги излекуваат раните од минати и сегашни конфликти.“

Тој истакна дека голем број на жени и девојки немаат соодветен пристап до образование. Треба да им се обезбеди подобар пристап затоа што токму образованието им „овозможува на жените на целосен начин да придонесат за промовирање како и за зајакнување на мирот и хармонијата, не само во семејствата, туку и во локалните заедници и во целиот свет.“

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол истакна дека Католичката црква веќе подолго време става акцент на апсолутната неопходност за овозможување пристап до образованието на млади жени и девојки. Таму тие ги стекнуваат способностите потребни за да станат одлични воспитувачи и експерти, кои можат да дадат голем придонес за мирно и сигурно општество.

Квалитетното образование за девојките и жените е клучно, ако сакаме да пренесеме вредности за избегнување на насилство и конфликт на момчињата и мажита. Токму улогата и влијанието на мајката се клучни во образованието на децата и младите за вредностите на мирот, взаемното почитување, помирувањето и лекувањето, а тоа е важно за создавање на мирно, инклузиво и безбедно општетсво.

Но за да се овозможи на жените поголема улога во животот на семејството и општетсвото – продолжи надбискупот Ауза – треба да се бориме против сиромаштвото и да се решат проблемите со пристапот до здравствената нега и социјалната заштита, да се обезбеди подобар пристап до вработување како и пристојна плата. Тој додаде дека голем број жени и девојки се жртви на конфликти и војни и повика да се помогне на жените кои станале жртви на насилство, да ги надминат стигмите и срамот на кои се изложени во некои општества и да бараат правда.

Владее погрешна слика дека жените се само жртви на конфликт, а не и миротворци – порача апостолскиот нунциј – и таа погрешна слика е потребно да се отстрани. На жените треба да им се понуди поактивна улога во сите фази на превенција, посредување и заврушување на конфликтот како и повоено градење на мирот. Токму жената со своите специфични способности и вештини може да понуди делотворни решенија за завршување на конфликт како и за градење на мир – рече на крајот надбискупот Ауза.

РВ/к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот