Молитвата на папата Фрањо за милост и сочувство со украинскиот народ

Молитвата на папата Фрањо за милост и сочувство со украинскиот народ

По молитвата Ангел Господов, папата Фрањо, споменувајќи дека пред точно дваесет години, свети Иван Павле II. во Краков го изрече Чинот на посветување на светот на Божјото милосрдие, побара од Господ „посебно милосрдие“ за украинскиот народ кој е жртва на конфликтот што започна пред речиси шест месеци

Светот има голема потреба од милост. Тоа е особено неопходно за Украина, која е во војна речиси шест месеци. Во пресрет на празникот Вознесение на Пресвета Богородица, папата Фрањо во своето пладневна обраќање по молитвата Ангел Господов побара од Господа милост и сочувство за измачениот украински народ. Тоа го направи со спомнување на настаните во Краков пред 20 години, кога Свети Иван Павле II. го посвети светот на Божјата милост.

Упатувам посебни мисли до многубројните ходочасници кои се собраа денес во Светилиштето на Божјото милосрдие во Краков, каде што пред дваесет години Свети Иван Павле II. го изврши посветувањето на светот на Божјото милосрдие. Денес, повеќе од кога било, ја гледаме смислата на тој гест што сакаме да го обновиме во молитвата и да сведочиме во животот. Милосрдието е патот на спасение за секој од нас и за целиот свет. И молиме од Господа посебна благодат, милост и сочувство за измачениот украински народ – рече Папата.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот