Молитва на Папата за Украина: Што поскоро да завладее мир

Молитва на Папата за Украина: Што поскоро да завладее мир

На крајот од Генералната аудиенција на 28 јуни 2023 година, папата Фрањо го довери украинскиот народ под застапништво на светите Петар и Павле, чијшто празник се празнува на 29 јуни.

Бидете конкретен сведоци на Евангелието за оние кои страдаат од сиромаштво и војната во Украина – повика папата Фрањо, поздравувајќи ги ходочасниците на крајот од Геенралната аудиенција, обраќајќи им се верниците кои зборуваат полски и италијански, потсетувајќи дека на 29 јуни е празник на Светите Петар и Павле. Под застапништво на овие двајца апостоли го довери „саканото украинско население, наскоро повторно да најде мир“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот