Молитвата е живеење со Бога…

Молитвата е живеење со Бога…

Молитвата е живеење со Бога во љубов – молитвата е радосно соединување на човекот со Бога. Молитвата е радосна и благодатна средба со Бог кој неизмерно нè сака и секогаш има време за нас и за нашите грижи.

Кога сакаме некого, сакаме да поминеме што повеќе време со таа личност. Разговараме со неа или само молчиме во нејзино присуство. Светците му го дадоа истиот принцип на љубов на Бога. Тие вежбаа во свеста дека Бог е секогаш покрај нас, близу нас, дека Тој им зборува на нашите срца, но исто така очекуваа одговор од време на време.

Во текот на денот, тие ги користеа таканаречените молитви со стрели и на тој начин го поздравуваа Бог кој е до нив. Можеме едноставно да кажеме: Ава, Оче… или Исусе верувам во тебе, или Исусе остани со мене, Исусе те сакам, ми требаш…. или кажи му ја на Бога твојата потреба од време на време, викај за помош.

Овие кратки молитви на вашето срце, ако ги практикувате секојдневно со текот на времето, непогрешливо ќе ве задржат во систематско присуство на Бога. Bие бидете свесни за Божјата близина, правејќи ви полесно да слушнете што Тој има да ви каже. Имено, Бог постојано зборува со нас, но премногу често тоновите на светот што ги пуштаме во нашите срца се погласни од Божјиот глас, токму затоа што не сме свесни за присуството на Бога. ’Мора да бидеме убедени дека Бог е секогаш покрај нас. Живееме како да е далеку, некаде на небото високо над него, и забораваме дека Тој е секогаш со нас’ -вели свети Хосемарија Ескрива.

Свети Падре Пио, од друга страна, пишувајќи писмо во 1914 година, рече дека молскавичните, спонтани молитви се толку моќни што го обврзуваат Бога да ни одговори.

Ве замолувам постојано да ги обновувате вашите вистински намери од почеток, и од време на време да ги читате молитвите со стрелата кон Бога. Овие молитви се како стрели што го ранат Божјото срце и го обврзуваат да одговори. Тој збор – обврзувачки, не е претеран во овој случај, ти велам ако го сториш тоа, Бог ќе ти ги даде своите благодат и ќе ти помогне во сè – напишал Падре Пио.

Да се молиш значи да бидеш свесен за своите ограничувања, слабости и немоќ и да бараш помош од семоќниот Отец. Ова значи создавање атмосфера во која ќе го молиме Бога за сила, да нè просветли, прочисти, зајакне, охрабри и да ни помогне на патот на животот. Молитвата значи кршење со сè од што бевме зависни. Најдете време и бидете сами со Бога. Разговарајте со него како со Отец кој нè сака и едвај чека да нè утеши и да нè направи среќни.

Овој вид молитва бара негување на вашиот однос со Бога.  Да се биде во Негово присуство постојано и непрестано. Ние секогаш можеме да дојдеме кај него.  Тој е близу до нас и не’ разбира.

Меѓугорје инфо/адаптација: к.мк

Категорија: Вера, Духовност
Ознаки молитва

За авторот