Мозамбик со нетрпение го очекува папата Фрањо

Мозамбик со нетрпение го очекува папата Фрањо

За време на посетата на заедницата Свети Егидиј во Рим, претседателот на Мозамбик, Филипе Ниуси се осврна на очекувањата на таа африканска заемја од посетата на папата Фрањо.

Од 4 до 10 септември Папата патува во Мозамбик, Мадагаскар и Маурициус, каде ќе ги посети градовите Мапуто, Антананариво и Порт Луис. Во главниот град на Мозамбик, Мапуто Светиот Отец ќе пристигне на 4 септември. Поздравувајќи ја заедницата Свети Егидиј, претседателот ја нарече „куќа на мирот и на Мозамбик“, потсетувајќи дека токму таа заедница од 1990 година ги воделе преговори кои на 4 октомври 1992 година доведоа до потпишување на примирје помеѓу водачите на двете завојувани страни – тогашниот претседател на државата Јоаким Чисан и водачот на герилските групи Ренамо Алфонсо Длакама.

Претседателот на Мозамбик разговара и со основачот на заедницата Свети Егидиј, Андреја Рикарди и нејзиниот претседател Марко Импаглијазо. Тој ги повика новинарите да пишуваат дека заедницата многу значи за Мозамбик. Освен посредувањето во преговорите за национално помирување, претседателот Филипе Ниуси ја спомна и помошта во лекувањето на заболените од ХИВ/СИДА преку програмата Dream, како и бројните проекти на солидарност во корист на населението на Мозамбик. Тој се заблагодари за конкретната близина и солидарност искажана и после разорниот циклон Идаија, кој ги пододи Малави и Зимбаве, а во кој само во Мозамбик загинаа повеќе од 600 лица.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот