Кардинал Паролин: Во Малта Папата оди со евангелието на мирот и прифаќањето

Кардинал Паролин: Во Малта Папата оди со евангелието на мирот и прифаќањето

Спасувањето човечки животи бара заедничка посветеност, изјави државниот секретар на Светиот Престол, кардиналот Пиетро Паролин за Радио Ватикан во четвртокот, 31 март, пред 36. Апостолско патување на папата Фрањо во Малта.

Кардиналот истакна дека посетата ќе се фокусира на оние во потреба, на појавата на миграцијата и на надежта за ставање крај на сите војни како онаа што се води во Украина. Осврнувајќи се на патувањето на Папата на Малта, кардиналот Паролин потсети на четирите глаголи – прифаќа, заштитува, промовира и интегрира – на кои се повикува папата Фрањо за да ги прифати оние кои бегаат од војна, прогонства, насилство или бараат подобра иднина, повикувајќи го цела Европа на солидарност и одговорност.

Во рамки на патувањето на Папата, многу е важно навестувањето на Евангелието за да се дадат причините за животот и надеж кои ни требаат толку многу во денешниот свет, рече кардиналот Паролин. Патувањето беше одложено во 2020 година поради пандемијата Ковид-19, а сега ќе се одвива истовремено со војната во Украина. Кардиналот, кој вообичаено ќе биде со Папата, ја истакна тагата на папата Фрањо поради тековниот конфликт и неговата надеж дека оружјето ќе замолчи.

Малта е среде „сината пустина“, како што Папата го нарече Медитеранот. Тоа е место кое потсетува на драмата на миграцијата, на која кардиналот се осврна во интервју за Радио Ватикан и пред се го пофали сето она што европските земји прават за бегалците од Украина. Се надевам дека ова трагично искуство ќе помогне да се зголеми чувствителноста и кон другите мигранти, оние кои доаѓаат од југот, рече кардиналот Паролин. Пред сè, приоритет е – на кој Папата често укажуваше – да се спасат животи; да спасат животите на морето, а тоа може да се направи со зголемување на достапните рути за регуларна миграција, објасни тој.

Покрај тоа, треба да продолжи да се работи за да се осигура дека никој не е принуден да ја напушти својата татковина поради конфликт, несигурност или неразвиеност. Значи, инвестирајте во земјите на потекло, пред се во однос на економскиот развој, политичката стабилност, доброто владеење и почитувањето на човековите права. Сепак, ниту една земја не може сама да преземе одговорност, рече кардиналот Паролин, додавајќи дека е потребна заедничка посветеност, која треба да се сподели со граѓанското општество, вклучително и со верските групи и посебно со Католичката црква.

Осврнувајќи се на патувањето на Папата, кардиналот рече е важно Папата да ја посети Малта во десеттата година од понтификатот, бидејќи Малта се поврзува со ликот на свети Павле кој е примерен евангелизатор, а ако нешто постои што постојано го одбележува понтификатот на папата Фрањо, тоа е токму повикот Црквата да биде мисионерка, Евангелието да се навестува на сите, во секоја ситуација.

Важно е тоа мисионерско излегување, што го потенцира папата Фрањо, односно важно е да се сретнеме со конкретни луѓе, да се сретнеме со нив во ситуациите во кои живеат, кои можат да бидат позитивни, негативни или критични, рече тој. Неговиот повик е фокусиран на мисионерско преобраќање и за тоа е потребно време и добра волја. Но, верувам дека овој повик длабоко влијае на животот на Црквата и дека повеќето се подготвени да одат во таа насока за да го проповедаат Евангелието на денешните луѓе и, пред сѐ, преку навестување на Евангелието, да се обезбедат причини за живот и надеж што ни се потребни толку многу во денешниот свет, рече државниот секретар на Светиот Престол.

И Црквата во Малта се наоѓа во проблеми со кои треба да се соочат до одреден степен сите западни земји, истакна државниот секретар. Постои голема верска традиција и близина со луѓето и нивните потреби; Доволно е да се потсетиме на многуте дела што се прават во Малта во однос на добротворната работа, вниманието кон ближниот, болните, инвалидите, а потоа и образованието, и самата тема на емиграцијата и вниманието на Црквата. Од друга страна, забележано е одредено слабеење на верската практика и благо рушење на христијанските вредности на кои се заснова општеството, нагласи кардинал Паролин.

Одговорот на тоа, според мислењето на кардиналот, е обликување на бином ученик-мисионер. Ученик означува идентитет, силен христијански идентитет кој произлегува од личниот однос со Исус Христос, од следењето на Исус Христос; христијанинот се идентификува себеси и неговиот идентитет е да биде ученик на Исус Христос, а во исто време и ученик-мисионер, отвореност што треба да се постигне најмногу преку дијалог со денешниот свет. Дијалог кој истовремено е и дијалог на прифаќање и критика за помалку позитивните аспекти на нашата реалност и нашето општество, рече кардиналот Паролин.

Осврнувајќи се на фактот дека 85 % од населението во Малта се католици, кардиналот рече дека се надева оти верата, која Папата ќе ја потврди во Малта, ќе се претвори во сведоштво, силна свест за потребата од христијаните во Малта да сведочат за нивната вера во смисла на навестување. Можеме да се потсетиме на зборовите на свети Павле: „Opportune et importune“, во секој момент, во секоја ситуација, сакале или не, го навестувам Исус Христос, го навестувам неговото евангелие. Значи, сведочењето што оди во таа смисла и во смисла на овоплотување на сопствената вера е токму во милоста и прифаќањето на другите, изјави државниот секретар кардинал Паролин.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот