Кардинал Паролин за војната во Украина: „Оружјето е слабо решение“

Кардинал Паролин за војната во Украина: „Оружјето е слабо решение“

Државниот секретар на Светиот Престол, кардиналот Пиетро Паролин, го бранеше бескомпромисното „не“ на папата Фрањо за повторно вооружување во врска со војната во Украина. Оружјето е слабо решение, меѓународната заедница повеќе мора да се фокусира на преговори и да најде нов став за војната и мирот, рече кардиналот Паролин во петокот, 29 април, во Рим.

Папата Фрањо планираното вооружување на европските земји во врска со војната во Украина неодамна го опиша како „лудост“. Германија и Италија, меѓу другите, штотуку објавија дека ќе ги зголемат своите воени трошоци. „Нема да зборувам за одлуките донесени од различни земји за испорака на оружје за Украина, која како нација има право да се брани од инвазијата што ја трпи“, рече кардиналот Паролин на презентацијата на Contro la guerra на Универзитетот ЛУМСА во Рим, додавајќи: „Но, ќе кажам дека ограничувањето на оружје е слаб одговор. Да, оружјето е слаб, а не силен одговор“.

Наместо тоа, силен одговор би бил оној кој „презема мировни иницијативи со вклучување на сите засегнати страни, односно иницијативи за прекин на борбата за постигнување решение преку преговори“. На тоа неуморно повикува папата Фрањо. Политичарите треба да „излезат од овој пекол на уништување“ и по пат на преговори да бараат и непријатни решенија, рече кардиналот Паролин, имплицитно мислејќи на националните интереси како што е снабдувањето со енергија од руски извори. Ако целта е траен мир, нема начин да се заобиколат решенијата што ги поддржуваат двете страни.

Конкретно, станува збор за „откажување од моделите на војна и прифаќање на моделите на мир“. Ова не значи повторно вооружување: „Во денешниот свет, постојат оружја што се способни да го искорени целото човештво. „Дали навистина треба да произведуваме ново оружје и да трошиме милијарди на нив, кои пак би можеле да се искористат за зголемување на просперитетот, помош на семејствата и обезбедување здравствена заштита за милиони луѓе кои ја немаат?“, праша кардиналот Паролин. Но, усвојувањето на мировниот модел значи и зајакнување на соработката во меѓународните организации. Со години, Светиот Престол со зголемена загриженост го следи слабеењето на мултилатерализмот во меѓународната политика. Од гледна точка на кардиналот, Европа има посебна должност во оваа војна: мировниот модел вклучува повторно откривање на поголем капацитет за европска иницијатива. Впрочем, војната во Украина е „моќна војна во срцето на Европа, односно христијанска Европа“.

Книгата „Contro la guerra“ („Против војната“), претставена во петок, на 29 април на Универзитетот во Рим ЛУМСА, ги обединува сите текстови на папата Фрањо на тема војна и мир. Издадена е на италијански јазик од издавачката куќа Солферино и ватиканскиот издавач Libreria Editrice Vaticana (LEV).

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот