Екуменската солидарност со народот во Зимбабве

Екуменската солидарност со народот во Зимбабве

Во заедничкиот апел на Светскиот совет на Црквите, Светскиот лутерански сојуз, Светската заедница на реформирани Цркви, Светскиот совет на методистички Цркви и други црковни сојузи изразија загриженост заради тешката состојба на народот во Зимбабве и ја изрази својата солидарност.

Народот во таа земја во југоисточна Африка погодена од суша, рецесија и сега од пандемијата од коронавирусот, бара почитување на човековите права, сигурност и економска стабилност. Маса луѓе повеќе не се во состојба да заработат за живот; им се заканува глад, расте невработеноста, корупцијата и несигурноста, се истакнува во апелот. Иако пандемијата значително ја влоши состојбата во земјата се смета дека вистинската причина за корупцијата е непочитувањето на човековите права и неуспехот на владејачката структура.

Во апелот понатаму се осудува порастот на насилството и притисокот врз критичарите на власта. Посебно се прозива злоупотребата на политичките активисти и борците за човекови права особено сексуалното насилство над жените. Апсења на новинари и политички водачи е недозволиво се порачува во документот. (…)

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот