Документарен филм: Папата Фрањо – човек од збор

Документарен филм: Папата Фрањо – човек од збор

На филмскиот фестивал во Кан е објавено дека филмскиот продуцент, кој е три пати номиниран за наградата “Academy reward”, Вим Вендерс, моментално работи на снимање на својот следен документарен филм: Папата Фрањо – човек од збор“

Во филмот не станува збор за филм за папата Фрањо, туку за филмски проект кој се реализира со папата Фрањо.

Во разговор Папата објаснува за прашања поврзани со еколошката одговорност, селидбата, потрошувачкото однесување, како и за општествената праведност, обраќајки се директно на публиката.

Голем исклучок во целата историја на Ватикан, вратите да бидат толку многу отворени за надворешен продуцент. За неколку разговори со Папата Вим Вендерс доби можност да користи екслузивно материјали од Ватиканскиот архив. Иако моментално се работи на филмот „Папата Фрањо – човек од збор“, сепак датѕмот на неговото објавување уште не е познат.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот