Во Алепо останале само најсиромашните христијански семејства

„Во Алепо останале само најсиромашните христијански семејства, бидејќи немаат можност да ја напуштат земјата. Малата помош не може да ги задоволи потребите на нашите браќа и сестри“.

Ова го истакна Сиро-католичкиот архиепископ на Алепо монсињор Денис Чада, пред добротворната организација со папско право „Помош за црквата во потреба“. „Пред почетокот на војната христијанските семејства во епархијата беа 1500, а сега останале 800. Од нив 750 живеат со помош од Црквата: облека, храна, лекови, па дури и парична помош за основните потреби“, вели архиепископот.

„Зимата во Алепо е многу ладна, а од пред неколку месеци, градот остана без електрична енергија и горивото е единствениот начин за семејствата да се затоплуваат“, додава монсињор Чада. „Бомбардирањето не ја поштедија катедралата ниту седиштето на Сиро-католичкиот архиепископ, но за среќа црквите во епархијата сѐ уште се задржани и се посетуваат. Секој ден се служат литургии. Благодарение на Бог, Алепо е заштитена од сириската армија и џихадисти не успеаја да навлезат во градот. Во спротивно немаше да останат ниту христијани, ниту муслимани“.

Со приближувањето на Божиќ, монсињор Чада изрази надеж дека меѓународната заедница ќе ѝ помогне на Црквата да остане во Сирија и се погрижи за верниците кои умираат од глад и жед, поради војната и болестите. Се надеваат е дека војната ќе заврши во најскоро време, за да можат христијаните да се вратат и да продолжат да живеат во мир и слога.

РВ/В.Н.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк
Категорија: Свет

За авторот