(Видео) Божиќна честитка на монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко – скопски епарх

(Видео) Божиќна честитка на монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко – скопски епарх

По повод престојните божиќни празници Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов упати Божиќна порака за 2021 година, која ја пренесуваме во целост.

 

„Денес во градот Давидов ви се роди Спасител – Христос, Господ. И ова ќе ви биде знак: ќе најдете повиен Младенец, кој лежи во јасли“ (Лука 2,11-12).

Повеќе од две илјади години одекнува во светот оваа порака што ангелот им ја соопштил на пастирите додека ги чувале своите стада под ведро небо во витлиеемските полиња. Пастирите го слушнале овој повик, поверувале и се упатиле кон шталата, место каде што се родил Спасителот. Пастирите биле способни да веруваат и да се восхитуваат. Тие со широко срце ја прифатиле пораката за Божјата спасителна љубов. Преку нив ангелите му објавуваат мир на светот, мир што според Младенецот, кнезот на мирот, треба да владее на земјата. Мирот им е ветен на сите луѓе со добра волја, бидејќи како Божји миленици се наоѓаат во неговата благодат.

Нека и на сите нас, ако сме со добра волја, ангелите со својата песна за Божик ни ги исполнат со мир и радост нашите срца. Каде што има добра волја, таму има мир, има радост и задоволство, таму е Господ со своите ангели, таму е свет и благословен Божик. И само таков Божик би му посакал на целиот христијански свет: Божик од небото, Божик со Исус, Божик со сите радости!

Среќен Божик и неизмерен Божји благослов во Новото Лето Господово!

Христос се роди!

Со благослов Ваш епископ/бискуп

+ Киро Стојанов

Категорија: Вести, Македонија

За авторот