Ватиканските музеи наскоро ќе бидат отворени за посетителите

Ватиканските музеи наскоро ќе бидат отворени за посетителите

Канцеларијата за печат при Светиот Престол објави на 23 мај дека Ватиканските музеи повторно ќе се отворат за посетители во понеделник на 1 јуни, заинтересираните во јуни повторно ќе можат да го разгледуваат и паркот во Кастел Гандолфо – сабота и недела од 10 до 18 часот.

Во соопштението исто така се истакнува дека посетителите ќе мора строго да се придржуваат кон безбедносните и епидемиолошките мерки, влезниците ќе треба да се резервираат онлајн, но нема да се наплаќаат вообичаени 4 евра. На посетителите на влезот ќе им се мери температура, а маските за лице се задолжителни. Работното време исто така е сменето – од понеделник до четврток музеите ќе бидат отворени од 10 до 20 часот, а во петок и сабота до 22 часот. Тие два дена ќе биде можно и да се испие аперитив во дворот на Пиња, секако со физичка дистанца. Но, некогаш вообичаениот бесплатен влез во последната недела од месецот ќе се изостави, а откажан е и возот кој секоја сабота ги превезуваше посетителите од ватиканската станица во Кастел Гандолфо.

Нова понуда е возењето во панорамските, отворени автобуси во Ватиканските градини, исто така со задолжителна онлајн резервација.

Ватиканските музеи затворени се за јавност од 9 март, откако во Ватикан беше дијагностициран првиот случај на зараза со коронавирусот, и тие можеа да се видат само виртуелно на нивните службени официјални интернетски страни.

Ватикан њуз/к.м

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот