Бискупот Стојанов служеше света Миса по повод празникот Свети Винко Паулски

Бискупот Стојанов служеше света Миса по повод празникот Свети Винко Паулски

По повод празникот Свeти Винко Паулски Н. В. П. монс. д-р Киро Стојанов служеше света Миса во Катедралата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје во сослужение со Катедралниот парох и декан дон Паво Шекерија, о. Марјан Ристов, канцелар и дон Давид Трујило, парохиски викар. На светата Миса присуствуваа сестрите Усмиленки, како и останатите монашки заедници во Македонија и голем број верници.

Бискупот Стојанов во својата проповед го истакна животот и делото на свети Винко и дејноста на неговите синови и ќерки во Македонија, кои во овие краеви се присутни уште од 1854 година. Оците лазаристи дејствуваа сѐ до 2012 година во Битола, додека сестрите Усмиленки и денес дејствуваат во Битола и Скопје. Заслуга на оците Лазаристи е и повторното враќање на дел од македонскиот народ под крилото на Христовиот намесник, Римскиот папа како и основањето на домашната монашка заедница Сестри Евхристинки, кои денес дејствуаат во поголем дел низ Македонија.

к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот