Ангел Господов: Да и се довериме на Марија денес и секој ден

Ангел Господов: Да и се довериме на Марија денес и секој ден

На празникот Безгрешно зачнување на Пресвета Богородица, Папата истакна дека Марија, е полна со благодат и затоа е без грев, нè води да се восхитуваме на нашата убавина; и ние, грешниците, го примивме почетниот дар кој го исполни нашиот живот. Тоа е нашето крштевање

Ангелот Гаврил ја поздравува Марија со зборовите: „Радувај се, благодатна! Господ е со тебе! Благословена си ти меѓу жените!” – потсети папата Фрањо во своето пладневна обраќање на 8 декември 2022 година, осврнувајќи се на литургиското Евангелие за празникот Безгрешно зачнување на Пресвета Богородица, кое – како што рече – нè воведува во куќата на Марија за да ни каже за Благовештението. Да ја замислиме зачуденоста на Марија – додаде тој – која дури тогаш го откри нејзиниот вистински идентитет; дека е полна со благодат, и затоа е лишена од грев. Марија, изненадена од благодатта што ја направи убава уште од првиот момент на нејзиниот живот, нè наведува да се восхитуваме на нашата убавина.

И ние, грешниците, го примивме почетниот дар кој го исполни нашиот живот, поголемо добро од сѐ; ја добивме првобитна благодат. Многу зборуваме за првородниот грев, но добивме и првобитна благодат, за која, сепак, често не сме свесни.

Денот на крштението

Таа првобитна благодат е она што ја примивме на денот на нашето крштевање; затоа е добро да го паметиме, но и да го славиме – објасни Светиот Отец.

Но, ќе прашам: важна е благодатта добиена на денот на крштението. Но, колкумина од вас се сеќаваат на датумот на вашето крштевање, кој беше денот кога сте биле крстиле? Размислете за тоа. Ако не се сеќавате на тоа, кога ќе се вратите дома, прашајте го кумот, кумата или таткото или мајката: „Кога сум крстен?“, бидејќи тој ден е денот на големата благодат, новиот почеток на животот, првобитната благодат, која ја добивме.

Во нас има поголемо добро

За да ја сфатиме таа убавина – додаде Папата – треба да ја истакнеме онаа бела крстителна облека.

Таа не потсетува дека под злото со кое се извалкавме со години, во нас има поголемо добро од сето зло што ни се случило. Да го слушаме неговото ехо, да го слушнеме Бог како ни вели: „Сине, ќерко, те сакам и секогаш сум со тебе, ти си ми важен, твојот живот е скапоцен“. Таков е Божјиот говор кон нас. Кога работите не одат добро и се обесхрабруваме, кога ќе паднеме со духот и кога можеби се чувствуваме бескорисни или несоодветни, да се потсетиме на тоа, на таа првобитна благодат. Господ е со нас, Господ е со мене од тој ден.

Напорно е да се избира доброто

Зачувувањето на нашата убавина, која блеска со изворна благодат, бара борба.

Вистина е, Евангелието ни ја покажува храброста на Марија која рече „да“ на Бога, која го избра Божјиот ризик; а одломката од Книгата Битие, во врска со првородниот грев, ни зборува за борбата против искушувачот и неговите искушенија (сп. Битие 3,15). Сепак, сите го знаеме ова од искуство: за да се избере доброто потребно е труд; зачувувањето на доброто што е во нас бара труд. Ајде да размислиме колку пати сме го расипале, попуштајќи се на заведувањата на злото, прибегнувајќи кон лукавството за наша корист или правејќи нешто што ќе ни го извалка срцето; или, исто така, трошење време на бескорисни и штетни работи, одложување на молитвата, на пример, велејќи „не можам денес“ или велејќи има на оние кои имаат потреба од нас „не можам“, а всушност можевме.

Марија е сестра и пред сѐ Мајка

Затоа, тешко е да се избере доброто и да се зачува нашата убавина. Но, во таа борба – истакна Римскиот бискуп – има и добри вести.

Марија, единственото безгрешно човечко суштество во историјата, со нас е во борбата, таа ни е сестра и пред сѐ Мајка. А ние, на кои ни е тешко да го избереме доброто, можеме да се потпреме на неа. Доверувајќи ѝ се, посветувајќи ѝ се на Богородица, да ѝ кажеме: „Земи ме за рака, Мајко, води ме; со тебе ќе имам повеќе сила во борбата против злото, со тебе повторно ќе ја откријам мојата првобитна убавина“. Да се довериме денес на Марија, да ѝ се доверуваме на Марија секој ден, повторувајќи ѝ: „Марија, ти го доверувам мојот живот, ти го доверувам моето семејство, мојата работа, ти го доверувам срцето и моите борби. На Тебе се посветувам“. Нека Безгрешната ни помогне да ја заштитиме нашата убавина од злото – рече на крајот папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот