Tag "Ангел Господов"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Црквата да не биде затворен простор, туку да се троши за сиромашните и најслабите

Црквата не може да се затвори во себе пред насилството, неправдите и угнетувањето, туку мора да биде заедница во служба на најслабите – рече папата Фрањо во неделата на 9

Ватикан Вести

Ангел Господов: Имајте доверба во Христовото слово, кое го менува светот и срцата

Повикани сме да имаме доверба во Христовото слово, да се отвориме за милоста на Отецот и да дозволиме да нè преобрази милоста на Светиот Дух – рече папата Фрањо. После

Вести

Папата: Да се восхитуваме на Бог, Кој избра да биде на страната на нас грешниците

Како Иван Крстител да дозволиме да нè обземе восхит пред „невидената новост“ на Бог Кој во Исус е солидарен со нас и го спасува светот, земајќи ги на себе нашите

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Исусовата понизност е пат по кој христијанинот треба да оди

Во пладневниот наговор, папата Фрањо ги поттикна верниците да ја навестуваат бесконечната љубов на Отецот и да го слават денот на своето крштение

Ватикан Вести

Папата: Да го отвориме срцето за Исусовата добрина

По повод првиот Ангел Господов во 2020 година, на празникот Света Марија Богородица, Папата Фрањо ги повика сите да го прифатат Детето и благословот кој Бог им го нуди на

Ватикан Вести

Папата: Родители и деца поддржувајте дружејќи се со Евангелието

Денес, на празникот на Светото назаретско семејство, папата Фрањо обраќајќи се на верниците собрани на плоштадот Свети Петар, на почетокот на пладневниот наговор напомена дека поимот „свето“ тоа семејство го

Вести Свет

Папата на празникот Свети Стефан: Победа на љубовта над омразата, животот над смртта

Папата Фрањо во четврток 26 декември, на празникот Свети Стефан Првомаченик, ја предводеше молитвата Ангел Господов со ходочасниците собрани на плоштадот Свети Петар во Ватикан

Ватикан Вести

Папата: Како Јосиф да Му веруваме на Бог и во неговата логика која изненадува

Токму тоа непоколебливо верување во Бог му овозможи да ја прифати таа, човечки гледано, тешка и, во одредена смисла, неразбирлива ситуација. Јосиф во верата сфаќа дека детето зачнато во утробата

Ватикан Вести

Ангел Господов: Нека не ве расејуваат надворешните работи, направете простор за Исус

На третата недела од Божиќниот пост, папата Фрањо пред молитвата Ангел Господов, на плоштадот Свети Петар поттикна да не дозволиме да нѐ расејуваат надворешните работи, туку да Го прифатиме Бог

Ватикан Вести

Папата ќе се моли за париската средба за Украина

По молитвата Ангел Господов на 8 декември 2019 година, Папата посебно ја спомна Гватемала каде за блажен е прогласен Џакомо Милер примерен воспитувач на младите