Колумни

Врати се на почетна
Колумни

Старо интервју на Папата исечено, извадено од контекст и прикажано како став за хомосексуалноста

Само 24 часа откако светските агенции, но и домашните медиуми ги објавија изјавите од неодамна објавениот документарен филм на режисерот Евгениј Афиневски со наслов  „Francesco”, за животот и службата на

Колумни

Грижа за менталното здравје во време на пандемија

Психолошкото влијание на пандемијата е големо, а светот е веќе соочен со сериозни пореметувања во менталното здравје. Јавната или комуникацијата на социјалните мрежи игра многу важна улога во создавањето на

Колумни

Крешимир Милетиќ: „Војтила го пукаа со куршум, а Фрањо со лаги“

Крешимир Милетиќ католички активист, претседател на „Здружение за промовирање на семејни вредности – Блажен Алојзиј Степинац“ и татко на пет деца на Фејсбук објави статус во кој ги коментира реакциите

Колумни

Мисиската недела: Еве ме, испрати ме мене!

Посланието на Црквата е да мисионира, односно да го навестува Евангелието, во сите краишта на светот. Црквата за да нѐ направи свесни на ова послание, како и нашата одговорност кон

Вера Колумни

Зошто Црквата ги почитува моштите?

Почитувањето на моштите Црквата го потврдила со декрет на Тридентинскиот собор, кој се одржал во 16 век. Токму со тој декрет Црквата дава до знаење што  и како треба да

Вести Колумни

На денешен ден во Скопје е родена света Мајка Тереза

На денешен ден во Скопје е родена Агнес Гонџа Бојаџиу, позната како света Мајка Тереза. Крстена е во Католичката црква „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје. Со Љубовта која ја понесе

Вера Духовност Колумни

Како да се причестиме за време на кризата со коронавирусот?

Со новонастаната ситуација, кога нема свети Литургии со народ, нормално е да се постави прашањето: Како може да се дојде до причест. Традицијата на Црквата познава и духовна причест, која

Колумни

Корона вирус: Да се доверуваме на верата и молитвата или на разумот и науката?

Може ли верник да се зарази со корона вирус преку благословена вода или преку светата Причест? Зошто Црквата на некои места го суспендираше јавното славење на светите Литургии? Треба ли

Колумни

За задушница!

На гробишта не носи кафиња и ракија, не пали цигари. Гробиштата не се кафана, туку место за молитва и воскресение.

Колумни

Свети Трифун или свети Валентин?

Денес Црквата ги слави светиот маченик Трифун и светиот маченик Валентин. Можеби низ глава во овој момент ви поминуваат разни мисли и ставови за овие светци. Сосема легитимно право.