Свет

Врати се на почетна
Свет

Албанските епископи изразија солидарност со настраданите од земјотресот

Албанските епископи објавија соопштение во кое изразуваат солидарност со сите луѓе кои земјотресот им остави рани на телото и на душата. Активирани се добротворните институции за луѓето погодени од земјотресот.

Вести Свет

COMECE: Годишнината од падот на Берлинскиот ѕид апел за подобра Европа

По повод 30 годишнината од падот на Берлинскиот ѕид Советот на епископски конференции на Европската Унија (COMECE) ги повика сите Европјани заедно да работат за слободна и обединета Европа.

Вести Македонија Свет

Првите плодови од посетата на Папата во Бугарија и Македонија

На 21 октомври 2019 година во Софија се одржа промоција на монографијата за Апостолската посета на папата Фрањо на Бугарија и Македонија

Вести Свет

Најавено започнување на постапка за беатификација на родителите на свети Иван Павле II

Полските епископи на последното заседавање го одобрија почетокот за истражување на епископско ниво за да се покрене постапка за беатификација на родителите на свети Иван Павле II, Карол Војтила и

Вести Свет

Австралија е погодена од суша

Државниот хидрометеоролошки завод во Австралија оцени дека станува збор за една од најголемите суши во последните 100 години

Вести Свет

Приходот од продадениот мотор на Папата оди за децата сираци во Уганда

Белиот Харли Дејвидсон на Папата на аукција во англискиот град Стафор е продаден за 56.000 евра, а средствата ќе бидат наменети за дом за сираци во Уганда

Вести Свет

Филипини: Кардинал Тагле ќе крсти околу 450 сиромашни деца

Во сабота, на 28 Септември, кардинал Луис Антонио Гоким Тагле ќе крсти околу 450 сиромашни деца во Катедралата на Безгрешно зачнување, во главниот град на Филипините

Вести Свет

Монсињор Марко Ганци нов постојан набљудувач на Светиот Престол во Советот на Европа

Папата го именува монсињор Марко Ганци, досегашен советник на нунцијатура, за постојан набљудувач на Светиот Престол во Советот на Европа во Стразбур.

Вести Свет

Меѓународна средба „Мир без граници“ во Мадрид

Меѓународната средба „Мир без граници“ ќе се одржи во Мадрид од 15-17 Септември, организирана од Заедницата на Свети Егидиј во соработка со Архиепископијата од Мадрид

Вести Свет

Кубанскиот претседател задоволен од добрите односи со Светиот Престол

Кубанскиот претседател Мигел Дијаз-Канел Бермудес по средбата со префектот на Конгрегацијата за прогласување на блажени и свети кардинал Џoвани Анџело Бечиу изрази задоволство од добрите односи со Светиот Престол.