Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан

Светата Литургија не е обична молитва

Потребно е повторно да го откриеме чуството за светото; чуството на таинство за вистинската Божја присутност во Литургијата – поттикна папата Фрањо во проповедта на светата Литургија на 10 февруари

Ватикан

Папата до верниците: Да дадеме светлина на светот!

Во денешниот говор пред молитвата Ангел Господов, Светиот Отец говореше за зборовите кои Исус ги кaжа на своите ученици: „Вие сте солта на земјата… Вие сте светлината на светот“ (Мт

Ватикан

Папата ја прифати поканата да ја посети Шри Ланка

Ја прифаќам поканата да ја посетам Шри Ланка – рече СВетиот Отец на претставниците на шриланската заедница во Италија со кои се сретна во сабота, 8 февруари во базиликата Свети

Ватикан

Да го навестуваме Евангелието без злоупотреба на христијанскиот статус

Треба да го навестуваме Евангелието без злоупотреба на христијанскиот статус – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 7 февруари во капелата на домот Света Марта, коментирајќи

Ватикан

Препораките на Комитетот на ОН се обид за мешање во науката на Католичката Црква за достоинството на човекот и примената на верската слобода

Светата Столица е изненадена од завршните забелешки на Комитетот на ОН за правата на децата, претставени на 5 февруари во Женева, во кои

Ватикан

Божји дар е да се умре во Црквата

Во проповедта на света Литургија во Домот Света Марта во четврток 6 февруари, Папата говореше за смртта и поттикна на молитва за три милости: да се умре во Црквата, да

Ватикан

Салата Павле VI премала за средбата на Папата со верениците

Папскиот совет за семејство јавува дека за средбата со папата Фрањо на 14 февруари, на празникот свети Валентин се пријавени повеќе од 17 илјади вереници од целиот свет. Со обѕир

Ватикан

Извештајот на ОН е идеологизиран од невладини организации кои застапуваат хомосексуални бракови

Набљудувачот на Светата Столица при канцеларијата на ОН во Женева реагираше на нападот на Комитетот на ОН за конвенцијата за правата на детето и неговиот извештај во кој се тврди

Ватикан

Света Тајна Евхаристија: Секоја недела да одиме на Литургија

Драги браќа и сестри, добар ден! Денес ќе ви зборувам за Евхаристијата која заедно со Крштението и Миропомазанието зазема централно место во „христијанската иницијација“

Ватикан

Презентирана пораката на Папата за Великиот пост

Во канцеларијата за печат при Светата Столица на 4 февруари е претставена пораката на папата Фрањо за Великиот пост, за која говореше кардинал Роберт Сарах, претседател на Папскиот совет „Кор