Вера

Врати се на почетна
Вера Проповеди

Појдете по Мене

Неделно размислување за Евангелието наменето за Втората недела по Педесетница, според евангелистот Матеј 4,18-23

Вера Проповеди

Поздравен говор на монс. Киро Стојанов до Н.Е. Надбискуп Пол Ричард Галагер, Секретар за односи со државите при Државниот секретаријат на Светиот Престол

Ваша Екселенција, господине Надбискупе Галагер, Почитуван Монс. Џорџо, драги монс. Јануш, браќа свештеници, чесни сестри, браќа и сестри во Христа!

Вести Духовност

Хомилија на Неговата Ексцеленција надбискупот Пол Ричард Галагер

Ваше преосвештенство Монс. Киро Стојанов, Скопски бискуп и струмичко-скопски епарх, Граѓански и верски власти, Почитувани свештеници, монаси и монахињи, Браќа и сестри во Христа, Најпрво, би сакал да му се

Вера Духовност

Пресвета Троица

Верата во Пресвета Троица е основното таинство на нашата вера. Секој наш ден и секоја наша молитва започнува со знакот на крстот, со кој се обележуваме во името на Отецот

Вера Духовност

Педесетница – Духовден

Со своето славно Воскресение Исус го исполнил делото кое Отецот му го поверил да го исполни меѓу луѓето. Исполнувајќи ја својата мисија,

Вера Духовност

Молитвата за покојните е дело на милосрдие

Молитвата за покојните е последното и најголемо духовно дело на милосрдие. Со неговата милост и неговата помош, душите доаѓаат до славата што Бог им ја подготвил од почетокот на светот

Вера Проповеди

Недела на Светите Отци

Се наоѓаме во еден исклучително убав период од литургиската година, имено периодот помеѓу Вознесението Господово и Педесетница односно Духовден. И тој период како што знаете посебно е наменет за молитва,

Вера Сведоштва

Свети Елена и Константин

Во Рим на улицата Лабикана, света Елена, мајката на царот Констнтин, се залагаше да им помага на сиромасите; благочестиво влегуваше во црква заедно помеѓу народот

Вера Духовност

Слово на животот, јуни 2022

„Ти си Господ мој; без Тебе, нема блаженства за мене.“ (Пс 16[15],2).

Вера Духовност

Недела на Самарјанката

Размислување за Неделата на Самарјанката според Евангелието од Иван 4,5-42