Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Обајвена програмата за посетата на папата Фрањо во Албанија

Ватиканската канцеларија за печат на 31 јули 2014 година ја објави програмата за Апостолската посета на папата Фрањо во Албанија Единаесет часа со една обновена Црква:

Ватикан

Папата повикува на заедничка молитва во семејствата

Во Твитер пораката на папата Фрањо објавена на 31 јули 2014 година, Светиот Отец повикува на заедничка молитва. Молитвата со семејството е можност да се подобри комуникацијата во него.

Сведоштва Свет

Сестра Кристина не сака да го замени манастирот со музичка кариера

Нејзиното појавување во шоуто за таленти предизвика многу дискусии. Монахињата Кристина Скучија од Италија, чие неодамнешно појавување и победа

Свет

Судот го одби барањето на атеистите: Крстот пронајден на местото на терористичкиот напад во Њујорк останува во националниот музеј

Станува збор за крст кој е пронајден во урнатините на Светскиот трговски центар кој потоа е поставен на Граунд Зиро

Ватикан

Фудбалски натпревар за промовирање на меѓурелигискиот дијалог

Замислата настана во април кога Папата на поранешниот аргентински играч Хавиер Занети му ја изнесе идеата за фудбалски натпревар помеѓу припадници на различни религии со цел промовирање на дијалогот.

Сведоштва Свет

Меријам Ибрахим: „Единствено ја сакав својата вера“

Мериам Ибрахим, христијанката која конечно го напушти Судан, бидејќи тамошните власти ја затворија и осудија со смртна казна поради отфрлањето на исламот

Ватикан

Миса задужница за кардинал Маркизано

Полни 62 години свештенство, 58 години во служба на Светиот Престол, секогаш „методичен и тивок“, тоа се некои од карактеристиките на кардинал Франческо Маркизано

Ватикан

Десет совети на папата Фрањо за среќа во животот

Во делот од интервјуто објавено на 27 јули во аргентинскиот весник „Вива“, Папата наброи 10 совети кои донесуваат среќа во животот:

Ватикан

Светиот Престол го свртува вниманието на владите за сериозноста на ситуацијата и загриженоста на папата Фрањо за мирот

Светиот Престол со голема загриженост го следи развојот на настаните на Блискиот Исток и положбата на христијаните. 

Македонија

Семејство од БиХ од Неокатекуменскиот пат на мисија во Битола

Просветните работници од Жепче Јосипа и Тадија Мартиќ пред година дена одлучија ја искажаа својата подготвеност да заминат во католичка мисија