Што треба да знаат католиците за да ги направат своите домови домашна црква – прв дел

Што треба да знаат католиците за да ги направат своите домови домашна црква – прв дел

Католичкото присуство се протега низ целиот свет. Приближно 1,18 милијарди припаѓаат на големата црква, Телото Христово. Во многу случаи, тие исто така живеат во една од безбројните мали „домашни цркви“ низ целиот свет.

Но, што всушност претставува „домашна црква“? Да се осврнеме накратко на почетокот на животот на основачот на Црквата. Самиот Исус се роди во срцето на едно семејство, мала домашна црква составена од неговата мајка, Марија, неговиот посвоител, Свети Јосиф и самиот Тој. Секаде каде што Светото семејство ќе го поставеше својот дом – во шталата во Витлеем, извесно време, во Египет или во Назарет – нивната домашна црква се движеше веднаш заедно со нив, едноставно затоа што нивната домашна црква се состоеше од нив самите.

Со текот на вековите, како што луѓето се преобраќале и станувале верници, „посакувале да се спаси и„ целото нивно домаќинство“. Овие семејства кои станаа верници беа острови на христијанскиот живот во еден невернички свет“ (Катехизам на Католичката црква, бр. 1655).

Градење на црквата

Исто како што раните христијански семејства беа пример за другите околу нив, католичките семејства денес можат да градат свои домашни цркви и да се стремат да бидат „острови на христијанскиот живот во еден невернички свет“.

„Секој дом е повикан да стане„ домашна црква “во која семејниот живот е целосно фокусирано на Господовото владеење и љубовта на сопругот и сопругата ја отсликува тајната на Христовата љубов кон Црквата, неговата невеста“, рече папата Бенедикт Шеснаесетти во неговите забелешки на Генералната аудиенција на 7 февруари 2007 година.

Овие се прекрасни идеали кои треба да се следат. Сепак, денес заради големиот број семејства со самохрани родители, знаеме дека не секое католичко семејство се состои од мајка и татко. Раздвоените семејства изгледаат повеќе како норма, отколку како исклучок. Бабите и дедовците ги подигнуваат внуците во многу домаќинства. И, исто така знаеме дека дури и во традиционалните семејства, не секој маж и жена католик „ја отсликува мистеријата на Христовата љубов кон Црквата, неговата невеста“. Дури и да е така, нашата Црква ги повикува католичките семејства, во сите свои облици и форми, да живеат на овој доблесен начин. Секоја уникатна домашна црква може да биде стабилна, исполнета со љубов и света околина.

Домашна црква започнува со светата Тајна брак – маж и жена стануваат сопруг и сопруга. Папата Иван Павле Втори зборуваше за повикот на католичкиот пар за светост во рамките на светата Тајна, кога рече: „Бракот е чин на волја што означува и вклучува взаемна дарба, што ги обединува сопружниците и ги врзува за нивните души, со кои тие прават единствено семејство – домашна црква “.

Тој, исто така, ја објасни одговорноста на сопругот и сопругата да ја препознаат и да постапуваат според нивната улога како „даватели на живот“ во неговата енциклика Evangelium Vitae („Евангелието на животот“):

„Како домашна црква, семејството е повикано да го прогласува, слави и служи Евангелието на животот. Ова е одговорност која најпрво се однесува на брачните двојки, наречени да бидат даватели на живот, врз основа на сè поголема свесност за значењето на раѓањето како единствен настан кој јасно открива дека човечкиот живот е подарок добиен со цел да се даде како подарок. Во давањето потекло на новиот живот, родителите сфаќаат дека детето – како плод на нивниот меѓусебен дар на љубов, е пак, подарок за нив двајцата, од нив потекнува подарокот“ (бр. 92).

Како што бебињата се раѓаат и растат во семејства, родителите, кои се сметаат за први и најистакнати воспитувачи од Црквата, се повикани да им ја пренесат католичката вера на своите деца. Света Мајка Тереза го објасни ова искуство во домашната црква многу едноставно. Таа рече: „Најдобар и најсигурен начин да се научи љубовта на Исус е преку семејството“.

Наставна програма за љубов

Католичките родители можат да погледнат во Катехизмот на Католичката црква за правец во однос на нивните одговорности да им ја пренесат верата на своите деца. Таму учиме: „Христијанскиот дом е местото каде што децата го добиваат првото објавување за верата. Поради оваа причина, семејниот дом е со право наречен „домашна црква“, заедница на благодат и молитва, училиште за човечки доблести и христијански добротворни цели ”(бр. 1666).

Во рамките на sидовите на домашната црква, децата учат за нивната вера преку зборот и примерот на нивните родители и баби и дедовци, како и преку многубројните растечки болки и детали од секојдневниот живот, како што семејство расте заедно во светост.

Секојдневниот живот во семејството може да изгледа исполнет со многу обичност и на моменти малку хаос. Сепак, токму таму, заедно со вообичаените рутини и секојдневните појави на детското ривалство, тинејџерската лутина, а понекогаш и мрморливите сопружници е вткаена парадигма на човечкото збогатување, насочувајќи нè на тесниот пат кој води кон рајот.

Католичките учења ни ги отвораат очите кон извонредните активности во рамките на растечкото верно католичко семејство, помагајќи ни да сфатиме дека има многу повеќе настани што се случуваат во нашите секојдневни животи од она што го гледа окото.

„Овде таткото на семејството, мајката, децата и сите членови на семејството го вежбаат свештенството на крстените на привилегиран начин ‘со приемот на светите Тајни, молитвата и благодарноста, сведоштвото на светиот живот, и со самоодрекувањето и активната добротворна работа.’ Така, домот е првото училиште на христијанскиот живот и ‘училиште за збогатување на луѓето.’ Тука се учи за издржливоста и радоста во работата, братската љубов, дарежливоста – дури и повторуваната – прошка и пред сè, божественото обожавање во молитвата и принесувањето на сопствениот живот “(бр. 1657).

Неверојатно! Ние пак мислевме дека едноставно ги подучуваме нашите деца како да споделуваат, сакаат и да се молат, да им ги прекинеме тепачките, да функционираме што е можно поубаво после непроспиените ноќи, да им ги утврдиме правилата и да ги спасиме од премногу изложени опасности. Но, во реалноста, католичките родители изготвуваат програма за братска љубов и прошка додека му помагаат на семејството да го заработи своето спасение во давањата и одземањата на животот во семејството.

Висок повик

Без разлика дали живееме во палата или пештера, католичките родители имаат огромна одговорност да ги подигнуваат своите деца не само да научат што е лошо, а што добро, туку да сфатат дека вистинската цел на нивните животи на овој свет е да го заработат своето спасение за следниот светот – нивниот вечен живот. Ова мора да биде приоритет број 1 во подигнувањето на христијанските деца. Бог го обезбедува благословот на семејната структура потребна за да се постигне тоа.

Црквата нè учи: „Бидејќи родителите им го дадоа животот на своите деца, тие имаат најсвечена обврска да го едуцираат своето потомство. Оттука, родителите мора да бидат признати како први и најзначајни воспитувачи на нивните деца. Нивната улога како воспитувачи е толку пресудна што едвај нешто може да го компензира нивниот неуспех во тоа. Заради тоа, родителите се обврзани да создадат семејна атмосфера толку анимирана со љубов и почит кон Бога и другите, така што ќе има еден добро заокружен личен и социјален развој меѓу децата. Оттука, семејството е првото училиште на оние општествени доблести што му се потребни на секое општество “(Декларација за христијанско образование, бр. 3).

Родителите секако имаат висок повик. Исто така, ова го учиме од истиот документ: „Улогата на родителите во образованието е од таква важност што е скоро невозможно да се обезбеди соодветна замена“.

Катехизмот ни кажува: „Родителите ја имаат првата одговорност за образованието на своите деца. Тие сведочат за оваа одговорност прво со создавање на дом каде правило е нежност, прошка, почит, верност и услуга без интерес. Домот е добро прилагоден за образование во доблестите. Ова бара учество во самоодрекување, здраво расудување и самосовладување – предуслови за целата вистинска слобода. Родителите треба да ги научат своите деца да ги потчинуваат „материјалните и инстинктивните димензии на внатрешното и духовното“ “(бр. 2223).

Како прв и најважен воспитувач, родителите на крајот ќе одговараат пред Бога во однос на тоа како нивните деца биле образовани. Да, тоа значи дека родителите треба да истражат сè што се случува со образованието на нивните деца, не само дома, туку и во нивните училишта, и католичките и јавни, и со нивните програми за верско образование.

Очи свртени кон небото

Да им помогнеме на децата да го отворат патот кон рајот, неопходно е родителите да воспостават атмосфера на молитва во домот. Тие најпрво ќе сакаат да се впуштат во молитва, што ќе стане составен дел од нивниот секојдневен живот.

Доколку децата се воспитувани во дом на молитва, молитвата ќе стане природна како и дишењето за нив и навистина ќе обезбеди сигурна основа. Децата земаат индиции од нивните најдобри примери, нивните родители и баби и дедовци. Примерот за молитва кажана наутро и навечер, за посебни накани во различни периоди и на трпезата зборува многу бидејќи децата гледаат кон возрасните и така ги учат своите однесувања.

За да му помогнеме на нашето семејство да се фокусира повеќе на светото отколку на световното, мора да внесеме нешто од големата Црква во нашата мала домашна црква. Тоа го правиме со поставување на свети слики околу нашиот дом. Светата уметност, иконите, распетието, сликите на Свето срце на Исус, безгрешното срце на Марија, Светото семејство, слики на светците, светa водa, па дури и молитвено ќоше можат да ги красат нашите домови. Овие свети предмети помагаат да се разбуди душата и да се подигне нашето внимание кон рајот и неговите награди.

Негувани тела, души

Вечерата е многу повеќе отколку само да се пополнат нашите стомаци. Време е да растеме заедно како семејство, создавајќи спомени и воспоставувајќи традиции.

Нашите разговори за време на вечерата не може секогаш да бидат длабоки и однесувањето на нашите деца не може секогаш да биде совршено. Децата можат да бидат неуредни и гласни, а ние понекогаш може да ја изгубиме трпеливоста. Впрочем, ние сме луѓе. Растечкото семејството е дело во прогрес, а родителите требаат мудро да ги намалат очекувањата во однос на однесувањето на нивните деца, притоа учејќи ги да покажуваат почит и да ги практикуваат своите манири најдобро што можат. Оброците за јадење секако се оние прилики кога „правило е нежност, прошка, почит, верност и услуга без  интерес“.

Воведувањето молитва на трпезата не е корисно, туку е неопходно. Зошто да не го користиме времето мудро? На крајот на краиштата, ќе имате заробена публика. Откако ќе се изрече благодатта пред оброците, можете да додадете Оче наш, Радувај се Маријо и какви било посебни накани. За само неколку минути, ќе го обедините вашето семејство во молитва.

Бог им дава на христијанските семејства безброј можности да заработат благодат во текот на нивниот секојдневен живот во рамките на нивната домашна црква, бидејќи тие заедно создаваат благословена врска и си помагаат едни на други да се доближат до својата вечна награда. Овие семејства можат да станат светилник на светлина во нашиот затемнет свет.

Дона-Мари Купер О’Бојл

Таг: Како да се направи домот мала црква

Категорија: Вера, Семејство

За авторот