Црквата во Филипините низ бројки

Според статистиката објавена во „Католичкиот директориум за Филипините 2014-2015“ во Филипините живеат 88,9 милиони католици. Филипините имаат четири кардинали, од кои двајцата со право на глас, шеснаесет надбискупи, шеесет и девет бискупи, единаесет помошни бискупи, како и триесет и два (над)бискупи во мирување. Епархиски свештеници има 6118, а свештеномонаси 2115. Богослови има 6981, а ѓакони 126. На Филипините се присутни и 10826 монахињи и 892 монашки браќа.

РВ/го*ко

Категорија: Свет

За авторот