Програма за Татковинската прослава „Денови на света Мајка Тереза“ по повод нејзината канонизацијата

Недела,04.09.2016 г.

o   Веднаш по прогласувањето – Свечена света Евхаристија во чест на новата светица во капелата во Спомен куќата на Мајка Тереза во Скопје.

o   19:30 – Изложба во Црквата „Св. Станислав“ во Рим во организација на Спомен куќата на Мајка Тереза во Скопје.

Понеделник, 05.09.2016 г

o   08:00– 17:00-Адорација во Спомен куќата на Мајка Тереза во Скопје.

o   18:00 – Св. Миса во Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје.

o   20:00 – Доделување на благодарници од страна на Граѓанската асоцијација „Мајка Тереза“. Настанот ќе се одвива во Амфитеатарот на Спомен куќата на Мајка Тереза. Прикажување филм за Мајка Тереза од Стојан Тренчевски и Кирил Узунов.

Вторник, 06.09.2016 г.

o   11:00Свечена Академија во МАНУ.

o   18:00 – Св. Миса во Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје.

o   20:00 – Изложба и прикажување на филмови во Музејот на Град Скопје во организација на Сестрите Мисионерки на Љубовта.

Среда, 07.09.2016 г.

o   11:00 – Пригодна академија на Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Во продолжение прикажување филм за Мајка Тереза

o   13:00 – Посета на Старски дом „Мајка Тереза“ од страна на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи и Скопската бискупија. Предавање за значењето на палијативната медицина и Мајка Тереза во организација на ЈЗУ Геронтолошки завод „13 Ноември“, Скопје.

o   18:00 – Св. Миса во Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје.

Четврток, 08.09.2016 г.

o   18:00 – Св. Миса за Татковинатаво Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје.

Петок, 09.09.2016 г.

o   9:30 – Ден на Каритативно – хуманитарните организации. Храна за бездомниците – Момин поток, во организација на Црвениот крст и останатите хуманитарни организации во Македонија.

o   16:00 – Духовна средба на Бога посветените лица во Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје.

o   18:00 – Св. Миса во Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје.

o   20:00 – Клапа св. Јурај – Концерт во организација на Амбасадата на Република Хрватска во Република Македонија / Катедрала.

Сабота, 10.09.2016 г.

o   10:00 – Хуманитарна берберска акција во Посебното основно училиште „Иднина“, општина Чаир, Скопје.

o   10:00 – Ранливи групи во потреба од брза медицинска интервенција во организација на Црвен крст на град Скопје.

o   10:00 – „Круг на хуманитарност“ пред Спомен куќата на Мајка Тереза во организација на Министерство за образование и наука и Спомен куќата на Мајка Тереза во Скопје.

o   12:00 – Ликовна колонија пред Спомен куќа на Мајка Тереза во организација на Министерството за образование и наука и Спомен куќа на Мајка Тереза.

o   18:00 – Св. Миса – Катедралата „Свето Срце Исусово“, Скопје. Предводи монс. Станислав Хочевар, белградски надбискуп.

o   19:30 Бдеење: Обраќање на сестра Марија Према, генерална настојателка на Сестрите Мисионерки на Љубовта и на Отец Брајан Колодејчук, постулатор на каузата за прогласување светица.

Недела, 11.09.2016 г.

o   09:00– Духовна програма на плоштадот Македонија на местото на родната куќа на Мајка Тереза.

o   09:50 – Процесија

o   10:00 – Понтификална св. Миса на плоштадот Македонија,

o   – Обраќање на Покровителот на Татковинската прослава: „Денови на св. Мајка Тереза“.

o   – Прогласување на Светилиште на св. Мајка Тереза.

o   – Доделување на медали на: Покровителот, Папскиот делегат.

к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк
Категорија: Ватикан

За авторот