Првата подготвителна средба за Синодата за Амазонија

Првата подготвителна средба за Синодата за Амазонија

На 12 април 2018 година, папата Фрањо ги отвори подготвителните средби за Синодата за Амазонија која ќе се одржи во октомври 2019 година, на тема „Амазонија: Нови патишта за Црквата и за целосната екологија.“

Осумнаесетте членови на Синодалниот совет и 13 експерти за подрачјето на Амазонија учествуваат на тој состанок.

Кардиналот Лоренцо Балдисери, главен секретар на Епископската синода на средбата, Амазонија ја опиша како градина кој поседува неизмерно богатство и природни ресурси, како мајка земја на домородното население, со своја историја и лик. Но, Амазонија ја загрозува безграничната амбиција и нестрпеливоста на моќниците да господарат.

Единствен претставник на домородните народи на спомнатиот состанок беше отец Јустино Резенде од племето Тујух, а во својот говор ја истакна посебната радост заради Црковната близина на амазонските народи. „Ние домородните народи евангелизирани и евангелизатори, ќе придонесеме исто така за збогатување на Црквата – рече отец Резенде

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот