Папата Фрањо. Во тишина да учиме да го посматраме Божјото дело

Папата Фрањо. Во тишина да учиме да го посматраме Божјото дело

Во Твитер пораката која ја упати папата Фрањо на 11 август 2018 година Светиот Отец зборува за потребата од тишина, молчење и понизност пред Божјото таинство

Во тишина да учиме да го посматраме Божјото дело, кое ја надминува секоја имагинација – истакна папата Фрањо во пораката која ја прати преку Твитер. За потребата од тишина, молчење и понизност пред Божјото таинство, Светиот Отец зборуваше во пладневниот говор на 24 јуни оваа година на празникот Раѓање на свети Иван Крстител. Неговите стари родители, Елисавета и Захарија сонувале за тој ден и се подготвувале за него, но повеќе не го очекувале – рече Папата и додаде: Затоа што немале деца се чувствувале исклучени, понижени и разочарани.

По навестувањето дека ќе му се роди син, Захарија не поверувал, бидејќи природните закони тоа не го дозволувале – потсети Папата. Затоа Господ го направи да биде нем до моментот на раѓање. Тоа било знак. Бог, имено, не зависи од нашата логика и нашите ограничени човечки способности. Соочени со Божјото таинство, треба да научиме да се надеваме и да молчиме во понизност и тишина да го посматраме неговото дело, кое се отсликува во историјата и многу пати ја надминува нашата моќ за препознавање – рече папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот