Папата: Сонувам за мир за Корејскиот Полуостров

Папата: Сонувам за мир за Корејскиот Полуостров

Папата Фрањо во сабота, 16 септември 2023 година, прими во аудиенција група верници од Јужна Кореја кои пристигнаа во Рим за да ја постават статуата на маченикот Свети Андреј Ким Таегон во една од нишите на базиликата Свети Петар. Тој го истакна неговиот карактер како пример што треба да го следи Црквата и на него ги довери младите во поглед на Светскиот ден на млади што ќе се слави во Сеул: „Често се заведени од лажните митови за ефикасност и консумеризам, но нивните срца бараат нешто друго“.

Гледајќи го Корејскиот Полуостров, кој – како што рече – секогаш е во неговите мисли и молитви, обраќајќи се на група од околу 200 ходочасници кои дојдоа во Ватикан по повод благословот и поставувањето на статуата на маченикот Ендрју Ким Таегон во една на надворешните ниши на базиликата Свети Петар, папата Фрањо го изрази својот сон за мир. Тоа е желба за иднина која – како што рече по пречекот на ходочасниците пред аудиенцијата – не се гради со насилната сила на оружјето, туку со нежната сила на близината.

Ова е пророштво за Корејскиот полуостров и за целиот свет, денес поделен и растргнат од конфликти – истакна Римскиот бискуп, полагајќи ги своите надежи во црквата во таа азиска земја, избрана за дестинација на следниот Светски ден на младите во 2027 година, која веќе ја посети во 2014 година по повод VI. Ден на азиската младина.

Кога корејскиот народ го следи Исус Христос, дава прекрасно сведоштво… Повикани сте на млада и горлива вера која, поттикната од љубовта кон Бога и кон ближниот, станува дар.

Папата ги охрабри верниците да бидат апостоли на мирот во секое поле од животот. Како Андреј Ким, која како студент по теологија во Макао мораше да биде сведок на ужасите на Опиумските војни. Сепак, во овој контекст на конфликт, тој успеа да биде семе на мирот за многумина, покажувајќи ја својата желба за средба и дијалог со сите. Тоа е поттик да станете придружници и сведоци на помирувањето; тоа е веродостојно сведоштво дека иднината не се гради со насилната моќ на оружјето, туку со нежната моќ на близината. Да му го довериме на Свети Андреј Ким сонот за мир на Корејскиот полуостров, кој е секогаш во моите мисли и молитви – поттикна на крајот папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот