Папата: Корупцијата е еден вид на богохулење

Папата: Корупцијата е еден вид на богохулење

Корупцијата е еден вид на богохулење кое води до обожавање на парите и искористување на другите – рече папата Фрањо на светата Литургија на 24 ноември 2016 година во домот Света Марта.

Размислувајќи за денешните читања кои говорат за крајот на светот, судот и откупувањето на Божјиот верен народ, Папата говореше за корупцијата која доведува до пропаст на големиот град Вавилон.

Корупцијата е богохулен начин на живеење – предупреди Светиот Отец – тоа е јазикот на Вавилон и световен живот. Корупцијата е облик на богохулење каде го нема Бог, туку постојат боговите на парите и благосостојбата преку искористувањето на другите. А сепак оваа световност која ги заведува моќниците ќе биде уништена како што ангелот во Книгата Откровение победнички повикал најавувајќи го падот на Вавилон, тоа царство на суетата, гордоста и злото.

Во контраст со овој победнички висок глас на ангелот со кој го навестува падот на расипаната цивилизација – продолжи Папата – стои силниот глас на силното мноштво кое го слави Бог говорејќи: „Спасение и слава, чест и сила на нашиот Бог!“ Тој е гласот на Божјиот народ кој ќе биде спасен. Тие се грешници, но не се расипани. Грешник кој знае како да праша за прошка и да бара спасение во Исус Христос, учи како да го слави Бог, иако ова не е лесна задача за христијаните. Знаеме да го бараме Бог за нешто – рече Папата – но мораме да научиме како да го славиме Бог. И подобро тоа да го научиме сега отколку да го учиме на брзина кога ќе дојдат последните времиња. Папата ја истакна убавината на молитвата пред Светохранилиштето и тоа со едноставни зборови: „Ти си Бог, а јас сум бедно дете кое ти го љубиш.“

Светиот Отец каистакнажа дека постои и трет глас и тоа глас на ангел за кој свети Иван говори: „Блажени се поканетите на свадбената вечера при Агнецот.“ Овој повик не е крик, туку нежен глас кој говори во срцето – рече Папата – како тогаш кога Господ се обратил на пророк Илија. Кога Бог му говори на моето срце на ваков начин тогаш тоа е како здив на ветар. Според Исусовата парабола овој повик на свадбената вечера ќе биде нашето спасение. Ќе бидат повикани и добрите и злите, слепите, глувите и хромите, сите ние грешници кои имаме доволно понизност во срцата да кажеме: „Грешник сум и Бог ќе ме спаси.“

Делот од денешното Евангелие завршува со потсетување дека „кога ќе почне тоа да станува“ – односно кога ќе бидат уништени гордоста и суетата – „исправете се и подигнете ги главите свои, зашто се приближува вашето спасение.“ Нека Господ ни даде милост – рече на крајот на проповедта папата Фрањо – да се подготвиме и да го послушаме гласот кој ни говори: „Дојди верен слуго – грешен, а повторно верен – дојди на свадбената гозба на својот Господ.“

РВ/к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

За авторот