Папата до фармацевтите: Против културата на отфрлање борете се со култура на грижа

Папата до фармацевтите: Против културата на отфрлање борете се со култура на грижа

Папата Фрањо се сретна со членовите на Апотека Натура, италијански ланец на аптеки и ги покани на култура на грижа која промовира хармонија меѓу луѓето и природата.

Примајќи ги, во понеделник 14 ноември 2022 година, членовите на италијанскиот аптекарски ланец Апотека Натура, Светиот Отец зборуваше за потребата од повторно откривање на нова хармонија меѓу луѓето и созданијата. На фармацевтите им рече дека нивните напори да промовираат холистичка нега со природни производи го потсетуваат на домородните народи од басенот на Амазон во Јужна Америка.

Целосна екологија

Папата Фрањо рече дека работата на фармацевтите дава позитивен знак на времето, бидејќи се заснова на целосна еколошка интуиција која може да помогне да се создаде хармонија меѓу луѓето и природата. Тој додаде дека фармацевтите помагаат да се поврзат националните здравствени системи со локалното население преку нивниот личен однос. Аптеките, посочи, не можат да ја заменат Националната здравствена служба, но секако можат да ги задоволат реалните потреби на луѓето со компензирање на одредени недостатоци.

Хармонијата на создавањето

Зборот хармонија има теолошка и духовна вредност, продолжи Светиот Отец. Хармонијата може да се смета за Божјо име, рече тој, бидејќи самиот Свет Дух е хармонија. Тој додаде дека и создавањето се стреми кон добрина и хармонија, дури и ако е рането од злото што го онечистува.

Избор помеѓу спротивставените култури

Папата Фрањо исто така истакна дека нашиот глобализиран свет создаде судир на култури во кои културата на отфрлање и културата на консумеризмот, кои се едно, се судираат со културата на грижа. Секој од нас, рече Папата, мора да избере меѓу овие два концепта во нашите едноставни, секојдневни постапки. Папата го заврши своето обраќање до фармацевтите од ланецот Апотека Натура со покана да ја прифатат културата на грижа и поддршка на економијата насочена кон човечката личност и општото добро.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот