Папата го посети онколошкото одделение во Сан Џовани Ротондо

Папата го посети онколошкото одделение во Сан Џовани Ротондо

Eден од највпечатливите моменти од посетата на папата Фрањо во Сан Џовани Ротондо беше посетата на малите пациенти во онколошкото одделение во болницата, која свети падре Пио ја нарече Casa Sollievo della Sofferenza, односно Куќа за ублажување на болките.

Папата не ја скрати својата прегратка, милување и зборови на ниту едно дете, како и на нивните семејства и персоналот во тој современ здравствен центар. Болницата има бројни служби посветени само за деца, како долгиот период на лекување можат да го поминат во мир и со насмевка, колку што тоа е возможно во нивните ситуации. Папата го посети целиот оддел и остави знак на неговата пристуност

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот