Папата во аудиенција го прими капетаните регенти на Република Сан Марино

Папата во аудиенција го прими капетаните регенти на Република Сан Марино

Марија Луиза Берти и Мануел Чијавата, капетани регенти на Република Сан Марино, разговараа со Папата околу 30 минути. За време на разговорите во Државниот секретаријат се разговараше за конфликтот во Украина, односите со Европа и миграцијата.

Околу половина час траеше разговорот зад затворени врати меѓу папата Фрањо и капетаните на регентите на Република Сан Марино, Марија Луиза Берти и Мануел Чијавата, кои Папата ги прими во аудиенција во понеделник 20 март 2023 година, во Апостолската палата.

Капетаните регенти потоа се сретна со државниот секретар кардинал Пиетро Паролин и потсекретарот за односи со државите и меѓународните организации, надбискупот Мирослав Вачовски. Во срдечниот разговор – како што е наведено во соопштението од Канцеларијата за печат на на Светиот Престол – истакнати се одличните односи меѓу Светиот Престол и Сан Марино, а се разговараше и за теми од интерес на локалното општество. Осврнувајќи се потоа на развојот на конфликтот во Украина, односите со Европа и миграцијата, беше изразена волја за зајакнување на соработката на полето на мултилатералната дипломатија.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот