Во февруари Кардиналски козисториум

Папата Фрањо на 19 и 20 февруари 2014 го свика целиот Кардиналски колегиум на состанок зад затворени врати, на кој ќе стане збор и за реформите во Куријата, која е во тек, а потоа на 21 и 22 февруари ќе се одржи редовен конзисториум на кој ќе се именуваат новите кардинали.

Во средината на февруари Кардиналскиот колегиум би требало да има најмногу 201 член, меѓу кои 106 кардинали со право на избор.

Последниот вонреден конзисториум е одржан во февруари 20112, кој што папата Бенедикт XVI го посвети на новата евангелизација. Последниот редовен конзистроиј  з аименување на кардинали е одржан во ноември 2012 година, при што папата Бенедикт XVI именува шест кардинали кои не се од Европа.

Извор: Битно.нет/Превод: го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот