Кардинал Крајевски: Со молитва можеме да ја запреме војната

Кардинал Крајевски: Со молитва можеме да ја запреме војната

Кардинал Конрад Крајевски ја предводеше меѓурелигиската молитва за мир во катедралата во Лавов во четврток 10 март 2022 година. Меѓу учесниците имаше претставници на различни цркви и верски заедници во Украина.

На меѓурелигиската молитвена служба во катедралата во Лавов присуствуваа двајца католички надбискупи од Украина: митрополитот од Лавов, надбискупот Миечислав Мокрзицки и поглаварот на Украинската источно католичка Црква, архиепископот Свјатослав Шевчук. Присутни беа и православни епископи, а меѓу нив и оние кои се во заедништво со Московската патријаршија.

Зборувајќи по молитвата, кардинал Крајевски, кој е во Украина за да ја пренесе близината на папата Фрањо со народот кој страда, рече дека Црквата во Украина е обединета.

„Поделената Црква е скандал“, рече тој, истакнувајќи дека „денес сите бевме обединети, сите заедно се молевме и го молевме Бога за мир“.

Опишувајќи ја молитва која се издигнува како темјан, кардиналот рече „ова е нашата сила“ и изрази желба „да ја пренесе таа моќ и сила на украинскиот народ“. „Со вера можеме да поместиме планини. Јас верувам во тоа и уште повеќе, да запре глупавата војна – рече кардинал Крајевски.

Помош на Папата за Украина

Во текот на попладневните часови, Папскиот делегат го посети украинско-полскиот граничен премин Рава Руска-Хребен, каде што се информираше за ситуацијата и се сретна со волонтери кои помагаат на бегалците кои чекаат да ја поминат границата.

Минатата вечер кардиналот Краевски во парохијата Свети Иван Павле II во Лавов се молеше со прогонетите лица и вечерал со нив.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот