Втор ден од манифестацијата „II. денови на Света Мајка Тереза во скопската парохија“

Втор ден од манифестацијата „II. денови на Света Мајка Тереза во скопската парохија“

Во рамките на „II денови на Света Мајка Тереза во скопската парохија“ кои се одржуваат од 3 до 5 септември 2017 година, вториот ден беше одбележен со духовно – културна програма.

Во вечерните часови пред „Спомен куќата на Света Мајка Тереза“ во Скопје, Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, монс. д-р. Киро Стојанов ја отвори изложбата под името „Светицата од Скопје – светица на светот.“ На самиот почеток директорката на Спомен куќата Рената Здравковска ги поздрави сите присутни, истакнувајќи: „Оваа изложба прв пат беше претставена пи повод канонизацијата на Мајка Тереза во Рим на 4 септември 2016 година во црквата „Свети Станислав“ во организација на Спомен куќата. Изложбата е составена од 22 колажа со фотографии и текстови кои го претставуваат животниот пат на Мајка Тереза од раѓањето до канонизацијата.“

Во својот говор бискупот Стојанов порача: „Минатата година на самиот ден на прогласувањето на Мајка Тереза за светица на Католичката Црква, оваа изложба беше поставена во срцето на западното христијанство – во Рим. Би сакал секој од нас да застане пред некоја од сликите на оваа изложба и да си постави прашање: А каде сум јас овде? Така изложбата нема да биде само серија на експонати, туку и поттик во поголем дел од нив да ги препознаеме вредностите на света Мајка Тереза што би можеле и ние да ги правиме со Божја милост и лична ангажираност. Благодарност до оние кои ја осмислија оваа изложба. Сите вас овде присутни ве повикувам да ја погледнеме изложбата и тоа не само со очи, туку и со срцето. Гледајќи ја изложбата, само да си посакаме да бидеме малку подобри луѓе. Во оваа смисла изложбата е отворена за наша средба, за наше збогатување. А застапништвото на Мајка Тереза нека ни биде поттик и за дејствување“, рече бискупот Стојанов.

По разгледувањето на изложбата присутните се упатија во близина на плоштадот „Македонија“ каде се наоѓа спомен плочата на родната куќа на Мајка Тереза и на тоа место бискупот по молитвата Оче наш стави запалена свеќа, а градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски, положи цвеќе.

Потоа на плоштадот „Македонија„ следеше концерт во изведба на: Хорот „Света Злата Мегленска“ и камерниот оркестар „Скопски солисти“.

к.мк

повеќе фотографии

 

Категорија: Вести, Македонија

За авторот