Во Скопје се одржува Студискиот ден „Католичката црква во Македонија низ својата историја“

Во Скопје се одржува Студискиот ден „Католичката црква во Македонија низ својата историја“

Денес 10 ноември 2018 година, со поздравниот говор на Н.В. П. монс д-р Киро Стојанов во НУ „Музеј на македонската борба“ започна Студискиот ден „Католичката Црква во Македонија низ својата историја“,. Во своето обраќање бискупот Стојанов поздравувајќи ги пристуните истакна: Со особена благодарност ве поздравувам и верувам дека секој ваш збор во овие излагања ќе бидат сигурно збогатување на овој ден, како што реков, овој е прв ваков ден кој има желба да даде светлина на назначените теми од стручен аспект, кои сигурно дека треба да се продлабочуваат.

На отворањето до пристуните се обрати и Н.Ем. кардинал Винко Пуљиќ, врхбосански надбискуп и митрополит кој најпрво ги поздрави сите присутни и се заблагодари на месниот бискуп монс. Киро Стојанов, за поканата како и за организацијата на овој Студсики ден, заедно со соработниците и соработката со Католичкиот богословски факултет во Сараево, како и на останатите предавачи. (…).

Иако не сум историчар, но многу е интересно да се појде во минатото на овој град, како и до католиците во оваа земја. (…) Тука ќе слушнеме борјни податоци од минатото, подобро кажано ќе ги запознаеме корените на Црквата на овие простори. Како би биле свесни на својот идентитет и своето послание и во овие времиња. Понекогаш сме во опасност да се исплашиме од сегашните предизивици, а всушност ако погледнеме во минатото тие предизвици никогаш не недостасувале – рече кардинал Пуљиќ.

На присутните се обрати и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи во Македонија, м-р Дарјан Сотировски, деканот на Православниот богословски факултет проф. д-р Ѓоко Ѓоргевски и деканот на Католичкиот богословски факултет во Сараево доц. проф. д-р Дарко Томашевиќ.

Научниот собир Католичката црква во Македонија низ историјата продолжува во текот на денот со предавања на професори од земјата и странство, а модератор е проф. емиритус д-р о. Мато Зовкиќ.

Категорија: Вести, Македонија

За авторот