Ангел Господов: Постот е отворање на срцето за Божјата љубов

Ангел Господов: Постот е отворање на срцето за Божјата љубов

На четвртата недела од Великиот пост, за време на молитвата Ангел Господов во недела 14 март 2021 година. папата Фрањо потсети дека Божјиот избор да се препознаат и да се „прават добри дела“. За време на подготовките за Воскресението Христово, Папата ја истакна важноста од барање прошка за да се пронајде „вистинска радост“.

Ова е таканаречената Lаеtare или Среќна недела, па Литургијата нѐ поканува да се радуваме. Ова го истакна папата Фрањо за време на молитвата Ангел Господов, посочувајќи ја причината за радоста на христијанинот, причина објаснета во евангелскиот пасус од Иван (Иван 3, 16).

Бог го даде својот Син за сите нас

Божјата љубов го достигна својот врв, дарувајќи го Синот на слабото и грешно човештво. Папата Фрањо се фокусираше на евангелскиот пасус за разговорот во ноќта помеѓу Исус и Никодим, кој го очекуваше Месијата, идентификувајќи го како „силен човек кој ќе му суди на светот со сила“.

Исус радикално го промени ова очекување, претставувајќи се во три аспекти: како прославен Син на Крстот; како Синот Божји испратен за спасение на светот; како светлината што ги разликува оние што ја следат вистината од оние кои ја следат лагата.

Исус на крстот

Папата Фрањо ги објасни трите аспекти на Исусовата личност. Цитирајќи извадок за бронзената змија подигната од Мојсеј во пустината што ги лекуваше оние, кои ќе погледнат во неа, Папата објасни дека Исус, Синот Човечки на сличен начин оздравува.

Исус беше подигнат на крстот, а оној што верува во Него е излечен од гревот и живее.

Посланието на Исус е спасение за сите

Божјото дело, за човештвото спасително, го има својот највисок израз во дарот на Синот:

Бог толку го возљуби светот, во толкава мера што го „даде“ својот Син: го даде во овоплотувањето, го даде, предавајќи го на смрт. Целта на Божјиот дар е вечен живот на луѓето: Бог навистина го испраќа својот Син во светот, не за да му суди, туку за да може да се спаси светот преку Исус. Посланието на Исус е послание на спасението за сите.

Исус е светлина

„Светлина“ е третото име што Исус си го дава, светлина која се појавила во светот и која го повикува човекот да направи избор. Светиот Отец истакна дека изборот е или да се оди по патот на светлината или спротивниот пат, на темнината.

Кој ќе ја избере темнината, се соочува со осуда, оној што ќе избере светлина, ќе има пресуда за спасение. Пресудата е секогаш последица на слободниот избор на секој: оној што прави зло бара темнина, злото секогаш се крие, сокриено е. Оној што ја зборува вистината, односно прави добро, излегува на виделина, ги осветлува патиштата на живот. Оној што оди во светлината, кој се приближува до светлината, не може да стори ништо друго освен добри дела.

Простувањето е вистинска радост

Папата Фрањо ги охрабри верниците да ги отворат срцата за бескрајната Божја љубов, „на Неговата милост исполнета со нежност и добрина“. Потоа повика на поголемо ангажирање за време на Великиот пост, за да ја примиме Христовата светлина во нашата свест.

Сетете се дека Бог секогаш простува, секогаш ако ние со понизност бараме прошка. Само побарајте прошка и Тој простува. На тој начин ќе најдеме вистинска радост и ќе можеме да уживаме во простувањето на Бога, кое оживува и дава живот.

Својот говор Папата го заврши доверувајќи се на Богородица:

Пресвета Богородица нека ни помогне да не се плашиме да дозволиме „Исус радикално да нѐ промени. Ова е здрава промена за нашето оздравување; за да може нашата радост да биде целосна.“

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот