Американските бискупи се противат на спроведувањето на смртните казни во САД

Американските бискупи се противат на спроведувањето на смртните казни во САД

Американските бискупи заедно со повеќе од илјади верски лидери во САД побараа запирање на спроведувањето на четирите смртни казни предвидени за јули и август 2020 година.

Во својот јавен настап, кој го објави Catholic Mobilizing Network, американските епископи порачаа дека целото општество би требало да се фокусира во одбраната на животот, а не на предизвикување на нови смртни случаи и казната не смее да ја исклучи надежта и можноста за рехабилитација. „Како верски лидери на различни традиции, се обраќаме од претседателот Трамп и главниот обивнител Бар со повик да се запрат закажаните погубувања. Додека нашата држава се бори со пандемијата КОВИД – 19, економската криза и систeмскиот расизам, во казнено правниот систем би требало да се концентрираме на заштита и запазување на животот, а не на погубувања“ – порачаа американските епископи заедно со останатите верки лидери, реагирајќи за најавеното спроведување на четирите смртни казни во јули и август во сојузниот затворски комплекс Тере Хауте во Индијана.

На повикот се придружија и илјадници верници католици.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот